Кои са били най-четените книги и автори през 2023 г. в Асеновград?

Регистрираните посещения за заемане на книги в Градска библиотека през 2023 г. са над 23 000

Градска библиотека "П. Хилендарски" в Асеновград
Градска библиотека "П. Хилендарски" в Асеновград Източник: Община Асеновград

В началото на новата година отправяме поглед към дейността на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград, за 2023 г. Библиотечната институция продължава да се утвърждава като културно, образователно и социално средище в града. Библиотеката винаги е отворена към потребностите на хората и съвременните технологии и тенденции. Регистрираните посещения за заемане на книги през 2023 г. са 23 109. Броят на активните читатели е 2028. От тях 876 са деца до 14-годишна възраст. По професионална принадлежност, най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози – 144, следвани от инженерно-техническите специалисти - 128 и учителите – 87. Заетите от библиотеката библиотечни документи са 32 661, от които 28 650 са книги и 4004 - периодични издания. Библиотечната статистика показва голямо разнообразие в читателските потребности и интереси. 17 405 са заеманията на художествена литература за възрастни, 7303 - на художествената литература за деца. Заетата отраслова литература за деца е 912, а за възрастни - 7041. Най-голям е бил интересът към библиотечните документи от обществените науки (1380), следван от литературознанието (1204), философията и психологията (866), математиката и естествените науки (738).

 

Статистиката за най-много заемания в детския отдел на библиотеката подрежда автори и заглавия, които се изучават в училище и са част от препоръчителната литература. Това са Марк Твен с "Приключенията на Том Сойер", "Автобиографията" на Бранислав Нушич, Валери Петров с "Пет приказки", Николай Кун със "Старогръцки легенди и митове", Станка Пенчева с "Мили бате", Антоан дьо Сент-Екзюпери с "Малкият принц", "Български предания и легенди", Джани Родари с "Приказки по телефона", Джерълд Даръл с "Моето семейство и други животни" и т.н. Сред най-предпочитаните детски книги се нареждат и поредицата на Джеф Кини "Дневникът на един Дръндьо", "Хари Потър" от Дж. К. Роулинг, "Похитителят на мълнии" от Рик Риърдън, всички книги на Джулия Доналдсън и Дейвид Уолямс, поредицата за барбароните, Франклин и Маргаритка. От българските автори и заглавия се класират Катя Антонова с поредицата за феята Ванилия, Милен Хальов с "Кало Змея", Петя Кокудева, Илия Деведжиев, Юлия Спиридонова, Мая Дългъчева, Петя Александрова и др. От изучаваните в училище български творби най-предпочитани през 2023 г. са били разказите на Елин Пелин, Йордан Йовков, следвани от Иван Вазов с "Под игото", както и "Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков.

 

Според статистиката от автоматизираната библиотечна система, продължават да са четени и Мигел де Сервантес и неговият роман "Дон Кихот де ла Манча", "Старогръцки митове и легенди" на Кун и Шекспир с "Хамлет". Класацията за най-заемани български автори от потребителите оглавява "Времеубежище" на Георги Господинов. След него се нарежда Мария Лалева с "Живот в скалите" и "Пасиансът на архангелите". Др. четени автори на 2023 г. са: Людмила  Филипова с "Войната на буквите", Виктория Бешлийска с книгите си "Глина" и "Сърце", Георги Бърдаров с "Absolvo те", Розмари Де Мео със "Стопанката на Господ" и "Зарана", Токораз Исто с поредицата "България", Захари Карабашлиев с "Рана" и "Опашката", "Жива" от Ина Ясипова, Ивинела Самуилова, Стефан Цанев, Теодора Димова. И през 2023 г. на върха в класациите за най-четени чужди автори са: Даниел Стийл, Сандра Браун, Нора Робъртс, Лайза Клейпас, Лусинда Райли, Сара Елизабет Филипс, Барбара Тейлър-Бредфорд, Джоджо Мойс. Непроменен е интересът към автори, като Джефри Арчър, Мери Хигинс Кларк, Дейвид Балдачи, Джон Гришам, Майкъл Конъли, Ники Френч, Джеймс Ролинс. За поредна година сред търсените автори са и писателите от скандинавски произход с техните криминални романи и трилъри: Ю Несбьо, Юси Адлер-Улсен, Камила Лекберг, Стиг Ларшон и дебютният роман "Кестеновият човек" на Сьорен Свайструп. Не стихва интересът към поредицата за инспектор Гамаш на канадската писателка Луиз Пени, а една от най-четената и най-търсена книга в Амазон е "Където пеят раците" на Дилия Оуенс, по която излезе и филм. Произведението заема X място по четения за 2023 г. Траен остава интересът към автобиографиите и биографиите на известни личности от всички области на изкуството, спорта и обществения живот. Продължават да се радват на читателски интерес книги за самоусъвършенстване и позитивно мислене, приложна психология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.

 

Посочените данни показват, че и през 2023 г. се запазва традицията да бъдат четени предимно произведенията за ученици, които са едни от най-активните потребители на библиотеката в Асеновград. Библиотечният фонд е обновен с 2051 документа, от които 410 са постъпили, като дарение, а 600 - от реализираното на проекта "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" към Министерството на културата (МК). Библиотеката работи по различни програми с мрежа от партньори на регионално, национално и международно ниво.: "По-близо до книгата" – за насърчаване на четенето; "Съхраняване и популяризиране на културното наследство"; "Повишаване на екологичната култура"; "Повишаване на дигиталната компетентност"; "Развитие, стимулиране и популяризиране на доброволчеството"; "Стимулиране на ранното детско развитие"; "В помощ на безработните лица" и др. През 2023 г. библиотечната институция в Асеновград беше място за срещи, обучения, творчески работилници, изложби, концерти и още куп различни мероприятия. В програмата "Ваканция в библиотеката" се включиха над 230 деца, като в периода от 01.07.23 г. до 15.09.23 г. бяха проведени 21 занимания, включващи творчески работилници, игри и образователни модули.

 

През изминалата година са проведени и 66 интерактивни библиотечни урока на групи от детски градини и училища от града, по различни теми, в подкрепа и допълване на формалното образование. Най-голям беше интересът към темите по програмата Детски образователен планетариум - "Пътешествие във Вселената". Едно от най-значимите събития за 2023 г. бе откриването на Тийн зона в библиотеката по програма на Национален фонд "Култура" (НФК). Благодарение на реализирането на проекта по програмата, се създаде мултифункционално пространство, в което се организират и провеждат обучения, творчески работилници, срещи с автори и др., ориентирани не само към тийнейджърите. Градска библиотека участва в Проект ADELE (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe) по програма "Еразъм+". Целта на проекта е да насърчи  използването на цифрови технологии чрез придобиване и развитие на цифрови компетенции в областта на неформалното образование за възрастни. През 2023 г. библиотеката беше партньор в реализирането на обучението на безработни лица по проект "Възможност за реализация" и в осъществяването на програмите от културния календар на община Асеновград - както със свои инициативи, така и като домакин на част от мероприятията – изложби, конкурси, срещи с автори и др., като е и ключов партньор на община Асеновград в реализирането на програмата "Дни на книгата" за популяризиране  и  насърчаване на четенето.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени