Луксозен "Национален указател" разказва за Асеновград

Начело с Асеновата крепост, каталогът разказва и за пещера "Добростански бисер", за феномена "Караджов камък" и за скалното светилище "Беланташ"

Асеновград
Асеновград Източник: Wikipedia
Община Асеновград бе представена в най-новия "Национален указател", събрал в себе си през 2021 г. множество истории за бизнеси и градове от различни сфери на живота, съобщават от местната администрация. Четивото включва и немалко снимки, илюстриращи нагледно обичаите, останали живи и предавани през поколенията от някогашен Станимака.
 
"Национален указател" Източник: Община Асеновград

 
В луксозния каталог градът на виното и булките е обрисуван още като "Малкият Йерусалим". Указателят включва в себе си разказ за ръководството на Асеновград, начело с кмета доктор Христо Грудев, за манастирите и църквите, за туризма и ритуалите, характерни единствено за асеновгадския край. Описано е как протичат Празникът на града, приет да се провежда във всяка последна неделя от месец май, и конкурсът "Най-добро домашно вино". Включени са и разкази за традиционните народни борби, известни като "пехливански", в които млади бойци се борят за спечелването на 100-килограмов овен.
 
Представени са походът поклонение до Мулдавски манастир "Света Петка", където стотици се покланят пред паметта на Васил Левски. Разказва се за рокерското мото шествие на 22-ри март, за литийното шествие на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността "Клувията" и за празника Преполовение. Посочени са и къде в Асеновград всеки турист може да се запознае с миналото на града и кои са средищата на културния живот в града.
 
Отделен е и кът за описание на обичая "Калиница", за избора на почетни граждани на града и за начините на информиране на населението. Не на последно място са поставени туризмът и забележителностите. Начело с Асеновата крепост, каталогът разказва и за пещера "Добростански бисер", за феномена "Караджов камък" и за скалното светилище "Беланташ".

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени