Майката на убития Митко от Цалапица: Това е подигравка, 3 години! Толкова ли струва един човешки живот?

Двамата са осъдени и да заплатят и по 3253 лева, половината от разходите по делото за експертизи и явяване на експерти в съдебното заседание

Правосъдие, съд, присъда, Темида
Правосъдие, съд, присъда, Темида Източник: Zonanews

"Това е подигравка. 3 години! Толкова ли струва един човешки живот! Те са съучастници в убийство и изобщо не осъзнават какво са направили". Това каза Атанаска Бакалова, майката на убития Димитър Малинов от Цалапица, след като състав на Пловдивския районен съд осъди близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени като помагачи в укриването на Рангел Бизюрев.

 

Те получиха три години лишаване от свобода в първоначален общ режим, като се приспада времето, в което са били в ареста, считано от 31.07.2023 година. "Присъдата за мен е подигравка. Три години, на Митко живота след три години дали ще се върне. Едно съжалявам, след година и три месеца, дали ще го върне", каза Атанаска Бакалова. 

 

Според нея близнаците изобщо не са осъзнали какво са направили и попита: толкова ли струва един човешки живот. "За мен това не е нормална присъда. Те са съучастници в убийство", посочи още тя и допълни, че се надява по другото дело водено в Окръжния съд в Пловдив да им се повдигнат обвинения за съучастие в умишлено убийство.

 

Съдът призна за виновни близнаците Борислав и Валентин Динкови за това, че на 20.07.2023 г. в село Цалапица двамата в съучастие са помогнали Рангел Бизюрев да се укрие. Беше постановено още да се върне на собственика, намиращ се на съхранение в МВР, автомобил, задържан като веществено доказателство. Двамата са осъдени и да заплатят и по 3253 лева, половината от разходите по делото за експертизи и явяване на експерти в съдебното заседание. 

 

В съдебната зала прокуратурата поиска максималното наказание от пет години лишаване от свобода заради множеството утежняващи отговорността обстоятелства и липсата на смекчаващи такива. "Подсъдимите по никакъв начин не изразиха съжаление за стореното, на досъдебното производство не се признаха за виновни и не са съдействали на органите на реда по настоящото производство", заяви прокурор Димитър Костов. И добави, че прокуратурата ще се запознае с мотивите на съда и ще прецени дали ще обжалва така наложената присъда. 

 

След произнасянето на присъдата защитата заяви, че ще я обжалва. "Три години е прекалено завишено наказание, аз поисках година и три месеца", каза пред медиите адвокат Светлана Званчева, защитник на подсъдимите Борислав и Валентин Динкови. По думите ѝ те изразяват съжаление от първата секунда, освен това според нея смекчаващите вината обстоятелства са многобройни и са повече от отегчаващи, а такива не чуха от прокурора. Освен това са съдействали на полицията за разкриване на обективната истина, смята тя.

 

"Това, което е справедливо за мен е година и три месеца, това което са лежали до момента", каза още Званчева.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив. 

Още от "Пловдив"

Нанков: При нов мандат на ГЕРБ във властта поемаме ангажимент за качествен ремонт на 2000 км пътища годишно

На път за Асеновград минахме по изграденото при Бойко Борисов трасе от Пловдив до този красив град. Ами то е заприличало на джунгла - не са му окосени храстите дори, пише Нанков

Прочетете повече прочетете повече

Военната прокуратура към МО: Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, заявяват от ВАП-Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени