Министерството на културата и община Пловдив събират предложения за националната награда "Христо Г. Данов"

Наградата е за принос в българската книжовна култура

Награда "Христо Г. Данов"
Награда "Христо Г. Данов" Източник: Пресцентър на МК

Министерството на културата и Община Пловдив обявиха годишния конкурс за Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Срокът за кандидатстване е до 17 май 2024 г. включително. 


Отличията са учредени през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив и предвиждат присъждането на годишни конкурсни награди в следните категории: "Българско издателство"; "Автор на българска художествена литература"; "Преводач на художествена литература"; "Автор в областта на хуманитаристиката"; "Автор на издание за деца"; "Художник или дизайн и оформление на книга"; "Представяне на българската книга"; "Библиотечно дело", както и на Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура (връчвана от министъра на културата).


В конкурса могат да участват физически и юридически лица. За наградите се кандидатства само с първи издания и нови преводи, а в конкурсните раздели се присъждат малка пластика, парична награда и диплом – за носителите на наградата, както и диплом – за номинираните.


За да е валидно заявлението за участие в конкурса, до 17 май т. г. кандидатите трябва да предоставят безвъзмездно 2 (два) екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр, който може да се изтегли от сайта на Министерството на културата.


Адресът за изпращане по пощата на книгите и на формуляра за кандидатстване е: Министерство на културата, София 1040, бул. "Александър Стамболийски" № 17, за дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности".


Присъждането на наградата се извършва в два кръга. В първия кръг се определят номинациите, а във втория кръг се взема решение за награждаване. Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална церемония на 7 юни 2024 г., в рамките на фестивала "Пловдив чете".


Пълен текст на обявата, формуляр за участие и статут на конкурса могат да се изтеглят от официалната  страница на Министерството на културата.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени