Млади екореактори в Карлово

Името на проекта идва от идеята младите хора да реагират на проблемите около тях, а не да са пасивни наблюдатели

Млади екореактори в Карлово
Млади екореактори в Карлово Източник: Община Карлово

Младежкият център в Карлово стартира изпълнението на новия си екологичен проект "Млади екореактори", финансиран от Виваком регионален грант 2023. Активни младежи доброволци ще организират екоакции и инициативи, целящи да повишат екологичното съзнание на деца, младежи и граждани.

 

Предстоят спортни инициативи в шест училища за насърчаване разделното събиране на отпадъци, като училищата ще бъдат оборудвани и с екоконтейнери за разделно събиране на отпадъци. Предвидени са още екоакции за почистване и обновяване на екопътеките край Бегунци и Калофер.

 

Младежите стартираха проекта си символично край шишеяда "Шишо", който бе поставен от Младежкия център в началото на 2023 до сградата на Община Карлово и за половин година е погълнал над половин тон пластмасови бутилки, които младежите доброволци събират и предават всеки месец на "Еко Пак".

 

Младите екореактори раздаваха на минаващите граждани и младежи бутилки с минерална вода с надпис "Искам да съм полезена – рециклирай ме!", предоставени от "БГ Бъди Активен" по техен екологичен проект.

 

Младите екореактори ще играят ролята и на екопатрули, обикаляйки града и заснемайки и докладвайки за нерегламентирани сметища и други екологични проблеми в Карлово. Така докато се разхождат младежите ще проявяват активна гражданска позиция и ще подпомагат опазването на чистотата в града, давайки пример на всички граждани да бъдат по-отговорни.

 

Името на проекта идва от идеята младите хора да реагират на проблемите около тях, а не да са пасивни наблюдатели. Младежите доброволци ще се включат и в събитието "Да изчистим България за ден" на 16 септември, което в Карлово е инициирано също от активни млади хора на града.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени