Млади екореактори в Карлово

Името на проекта идва от идеята младите хора да реагират на проблемите около тях, а не да са пасивни наблюдатели

Млади екореактори в Карлово
Млади екореактори в Карлово Източник: Община Карлово

Младежкият център в Карлово стартира изпълнението на новия си екологичен проект "Млади екореактори", финансиран от Виваком регионален грант 2023. Активни младежи доброволци ще организират екоакции и инициативи, целящи да повишат екологичното съзнание на деца, младежи и граждани.

 

Предстоят спортни инициативи в шест училища за насърчаване разделното събиране на отпадъци, като училищата ще бъдат оборудвани и с екоконтейнери за разделно събиране на отпадъци. Предвидени са още екоакции за почистване и обновяване на екопътеките край Бегунци и Калофер.

 

Младежите стартираха проекта си символично край шишеяда "Шишо", който бе поставен от Младежкия център в началото на 2023 до сградата на Община Карлово и за половин година е погълнал над половин тон пластмасови бутилки, които младежите доброволци събират и предават всеки месец на "Еко Пак".

 

Младите екореактори раздаваха на минаващите граждани и младежи бутилки с минерална вода с надпис "Искам да съм полезена – рециклирай ме!", предоставени от "БГ Бъди Активен" по техен екологичен проект.

 

Младите екореактори ще играят ролята и на екопатрули, обикаляйки града и заснемайки и докладвайки за нерегламентирани сметища и други екологични проблеми в Карлово. Така докато се разхождат младежите ще проявяват активна гражданска позиция и ще подпомагат опазването на чистотата в града, давайки пример на всички граждани да бъдат по-отговорни.

 

Името на проекта идва от идеята младите хора да реагират на проблемите около тях, а не да са пасивни наблюдатели. Младежите доброволци ще се включат и в събитието "Да изчистим България за ден" на 16 септември, което в Карлово е инициирано също от активни млади хора на града.

Още от "Пловдив"

Нанков: При нов мандат на ГЕРБ във властта поемаме ангажимент за качествен ремонт на 2000 км пътища годишно

На път за Асеновград минахме по изграденото при Бойко Борисов трасе от Пловдив до този красив град. Ами то е заприличало на джунгла - не са му окосени храстите дори, пише Нанков

Прочетете повече прочетете повече

Военната прокуратура към МО: Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, заявяват от ВАП-Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени