МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов Източник: Пресцентър на МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъдиха възможностите за модернизиране на професионалните гимназии в общината и изграждане на по-пряка връзка с местната индустрия. На срещата в община Карлово присъстваха  още заместник-кметът Антон Минев и председателят на общинския съвет Доньо Тодоров.

 

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението и обновяване на емблематичната  Професионална гимназия "Братя Евлогий  и Христо Георгиеви ". Тя е създадена през 1925 г. със средства от завещанието на двмата  братя меценати. Гимназията дълги години е сред най-елитните в подготовката на кадри за машиностроенето. В момента там учат 207 ученици, от които 79 са в специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда като "Електрообзавеждане  на транспортна техника" и "Техник по транспортна техника – Автотранспортна  техника".

 

"За Министерството на образованието и науката е важно да бъде запазено обучението по такива професии и то да получава подкрепа", подчерта проф. Цоков. По думите му през тази учебна година списъкът на професиите с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда включва 84 професии, а по тях се обучават 34 065 ученици в цялата страна.

 

Д-р Емил Кабаиванов посочи, че желанието на общината също е да бъде развивано обучението по нужните за индустрията специалности и да се изгради пряка връзка на образованието с бизнеса. Общинският съвет е поискал собствеността на гимназията, която сега е държавна, да бъде прехвърлена към общината. По думите му това ще даде възможност  за нейното обновяване чрез европейски средства за интегрирани териториални инвестиции, а общината ще поеме категоричен ангажимент, че няма да допусне сливане с професионалната гимназия по ж.п. транспорт в общината, нито двете училища ще делят една сграда.    

 

Министър Галин Цоков обясни, че за предприемане на такава  стъпка е необходимо да се следва процедура и да се получат становища и на други институции, но се ангажира да се запознае в детайли с предложението и да се вземе най-доброто решение в полза на учениците.

 

Министър  Галин Цоков посети и Центърът за работа с деца на улицата в Карлово. В него специалисти осигуряват занимания и оказват подкрепа на деца, които са застрашени от отпадане от училище или вече са останали извън образователната система. Според данни на местната община, благодарение на работата на специалистите 90% от децата, посещавали центъра, впоследствие се връщат в училище. Проф. Цоков посочи, че тази дейност е пряко свързана с политиката на държавата и механизма  за обхват за връщане на отпаднали ученици в образователната система и този положителен опит може да бъде полезен и на национално ниво.

 

Той посети и детска градина "Първи юни" в града и обсъди с персонала политиките на МОН  по отношение на детските заведения и предложенията в яслените  групи да работят и педагози заедно с медицинските сестри. Служителите изразиха задоволство от подобряването на условията на труд в детските градини. Те поставиха и въпроса за необходимостта от допълнителни стажове на студенти по предучилищна педагогика, които да оказват помощ на персонала през летните месеци, както и намаляване на броя деца, за които отговаря един педагог, за да може да се осигури по-качествена  грижа.  

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени