На 23 и 24 ноември 2023 г. в Карлово се проведе национална научна конференция "Памет за Апостола"

В конференцията се включиха повече от 25  изследователи

На 23 и 24 ноември 2023 г. в Карлово се проведе национална научна конференция „Памет за Апостола“
На 23 и 24 ноември 2023 г. в Карлово се проведе национална научна конференция „Памет за Апостола“ Източник: Община Карлово

Конференцията бе посветена на 100 години от създаването на Народния комитет "Васил Левски" в София и на 90 години от възстановяването на родната къща на Апостола в Карлово. В откриването и първия ден от форума участваха  заместник-министърът на културата Амелия Гешева, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, зам.-кметът на община Карлово Антон Минев и зам.-председателят на Фондация "Васил Левски" Стойо Карагенски.

 

От приветствията на гостите прозвучаха поздравления за съвременните изследователи на личността Апостола и паметта за него, за откриването и публикуването на нови документи за Васил Левски, като част от работата на националния музей в Карлово, за работа с подрастващите, за да бъде предавана паметта за националния ни герой.

 

В конференцията се включиха повече от 25  изследователи – академични преподаватели, музейни специалисти, архивисти, краеведи. Участие взе и турският историк Дженгис Йолджу, който от няколко години издирва и публикува материали за Левски от Османския архив в Истанбул.

 

Ръководители на конференцията бяха проф. Пламен Митев и проф. Вера Бонева. Материалите предстои да бъдат публикувани в поредицата на Национален музей "Васил Левски" "Нови документи и изследвания". В двата дни свои научни разработки представиха д-р Милена Тодоракова, проф. Вера Бонева, трима представители на домакините - Надежда Петрова, Даяна Комбова и Дора Чаушева, на проф. Пламен Митев, Кета Мирчева, Дженгис Йолджу, проф. Орлин Събев, Виктор Комбов, д-р Чавдар Ангелов, д-р Петко Георгиев, Румяна Донева, Деница Рахнева, Данка Георгиева, доц. Маргарита Златарева, Денис Иванов, Теодор Тончев, доц. Светла Атанасова, д-р Ангел Златков, Елеонора Авджиева, д-р Иван Иванов, д-р Димитър Петров. Доц. Алека Стрезова и арх. Мария Каразлатева.

 

Изследванията на участниците се отнасят до един дълъг период от време - от историята на първите обществени организации от края на 19 век със сериозен принос в различни области на познанието и творчеството до най-съвременните прояви на почит и поклонение пред Апостола, включително от спортен и туристически характер. Всички материали ще бъдат публикувани в поредицата на Национален музей "Васил Левски" "Нови документи и изследвания".

 

По време на конференцията участниците имаха вълнуваща среща с деца от 4 клас от СУ "Васил Левски" – Карлово, които демонстрираха наученото за Апостола и карловски будители по образователната програма "Аз уча в музей "Васил Левски".

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени