На заключителна пресконференция се отчетоха дейностите по проекта за реновиране на площада в Асеновград

Инж. Димитров благодари на екипа на проекта и всички изпълнители допринесли със своята работа за успешната му реализация

На заключителна пресконференция се отчетоха дейностите по проекта за реновиране на площада в Асеновград
На заключителна пресконференция се отчетоха дейностите по проекта за реновиране на площада в Асеновград Източник: Община Асеновград

На 16.01.2023 г. се проведе заключителна пресконференция по проект: "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад. Николай Хайтов" в гр. Асеновград - I етап"  №:BG16RFOP001-1.025-0006-C02, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

На събитието присъстваха инж. Стоян Димитров – заместник-кмет на общината и Ръководител на проекта, екипа на проекта, представители на фирмите изпълнители, служители на община Асеновград и др. Инж. Димитров направи подробен отчет за изпълнението на всички проектни дейности, като акцентира върху основната - изпълнението на строително-монтажните работи.

 

Центърът на Асеновград
Центърът на Асеновград Източник: Zonanews

"Въпреки трудностите породени от нестабилната икономическа обстановка, високата инфлация и постоянно повишаващите се цени в строителството през последната година и половина, благодарение на съвместните усилията на изпълнителя, общинска администрация и ОПРР,  успяхме да приключим проекта успешно. Обектът е изцяло завършен и въведен в експлоатация с Разрешение за ползване от 20.12.2022г. на  РДНСК", заяви инж. Димитров.

 

"Изцяло обновени със средства от програмата са голяма част от площадното пространство и нива II и III на площад "Академик Николай Хайтов". Изгради се нова стоманобетонова плоча на ниво II. На същото ниво вече има постоянна открита сцена с обслужваща към нея сграда, които могат да се използват за организирани събития, представления и различни прояви. На ниво III се изградиха алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих с възможност за организиране на по-малки мероприятия. На площадното ниво се монтира часовник и се обособиха кътове за отдих. Всички нива са с изпълнени нови настилки, цялостно отводняване, ново осветление, красиво озеленяване с изцяло нова поливна система. За осигуряване достъпа на хората с увреждания до всички площадни пространства и сгради са изградени асансьор, платформа и рампи. Изградена е също така и модерна система за видеонаблюдение", подчерта той.

 

Централен площад на Асеновград
Централен площад на Асеновград Източник: Zonanews

Инж. Димитров благодари на екипа на проекта и всички изпълнители допринесли със своята работа за успешната му реализация. В заключение инж. Димитров заяви, че община Асеновград ще работи усилено за осигуряване на финансиране за реализация и на етап втори от ремонта на централната зона, който обхваща терените пред хотел "Асеновец", читалище "Родолюбие" и продължението на пешеходната зона в двете посоки от обновените пространства. Така с осъществяването и на етап II ще се постигне цялостната завършена визия на центъра града.

 

Проект: "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад. Николай Хайтов" в гр. Асеновград - I етап", ДБФП № BG16RFOP001-1.025-0006-C02, който се осъществява с финансовата подкрепа на  ОП "Региони в растеж"2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на този документ се носи от община Асеновград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официално становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени