Нов премиум ехограф в УМБАЛ-Пловдив за точна диагностика

С нов премиум ехограф Resona 7 разполага отделението по "Гастроентерология" в УМБАЛ-Пловдив. Той е производство на една от водещит...

Нов премиум ехограф в УМБАЛ-Пловдив
Нов премиум ехограф в УМБАЛ-Пловдив Източник: УМБАЛ-Пловдив

С нов премиум ехограф Resona 7 разполага отделението по "Гастроентерология" в УМБАЛ-Пловдив. Той е производство на една от водещите в света фирми за ултразвукова техника Mindray,  като патентованата технология, вложена в него е оценена от американската агенция за пазарни проучвания (Frost & Sulivan) като революционна, а това прави апарата 2 генерации над всички други.


Това е изцяло цифрова мобилна система, която отговаря на високите изисквания на съвременната взискателна клинична диагностика, който осигурява нов стандарт за качествен образ, посочи началникът д-р Цветка Лахтариева. Със своя лесен за работа софтуер, както и с изцяло новата патентована система за формиране на изображението ZST+, Resona 7 позволява да се видят невиждани до сега сонографски находки и поставя нов стандарт за висока ергономичност, удобство и бързина на работа. Благодарение на това специалистът и пациентът получават няколко предимства – на първо място ехографът позволява  10 пъти по-бързо да се появят образите и прави мултипараметрично ултразвуково изследване на всички вътрешни органи с много качествен образ, цветен доплер, контраст и еластография. 


Ценно качество на ехографа е, че прави оценка на еластичността на вътрешните органи – точкова и двуизмерна, и в частност на черния дроб, посочи д-р Данчо Данчев. Чрез ехографа Resona 7 могат  да се диагностицират находки, които с друга техника може да бъдат пропуснати. Позволява да се разграничат дифузни и огнищни чернодробни заболявания – омазняване,  цироза . доброкачествени и злокачествени образувания на черния дроб, при това без лъчево натоварване за пациента и с намаляване нуждата от  инвазивно изследване, каквото е биопсията. Изключително подходящ е при наблюдение на пациенти с хроничен хепатит В и С, автоимунни хепатити, цироза.


Всички пациенти на Отделението по Гастроентерология на 100% се наблюдават с този ехограф. Благодарни сме на ръководството на "УМБАЛ-Пловдив" и на директора д-р Динчо Генев, защото с купуването на този апарат постави нашето отделение на специално място – той е единственият  ехограф от такъв висок клас в пловдивско гастроентерологично отделение, заявиха медиците. 


Лекарите отчитат две неблагоприятни тенденции от началото на пандемията – има ръст на онкологичните заболявания  около 10% от преминалите болни, а също и подмладяване на болестта – тя вече засяга 30-40 годишните. Най-честата локализация е на дебело черво. Тя е свързана предимно с нездравословния начин на живот и наследтвени фактори.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени