Нов скандал! "Голият дядо" назначи протеже на Радев и Пламен Узунов за шеф на "Летище София" ЕАД

Любопитна подробност е, че баща му Евгени Крушков е офицер от Държавна сигурност и един от водещите офицери на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Пламен Станчев
Пламен Станчев Източник: Breaking

Тодор Александров, Breaking.bg

Пореден скандал с назначаването на компрометирани кадри е на път да избухне във властта. Преди няколко часа от Министерството на транспорта съобщиха, че за шеф на държавната фирма "Летище София"ЕАД е назначен "новият-стар" началник Пламен Станчев. До вчера Станчев е бил съветник на министъра на транспорта Николай Събев, известен още и като "Голият дядо".

Станчев ръководеше държавното дружество по време на Тройната коалиция, после бе освободен от кабинета на Борисов. Но с връзките с президента Румен Радев и най-вече с неговия съветник Пламен Узунов, получател на подаръчни комплекти в ресторанти, бе върнат като шеф на "Летище София"ЕАД от първия служебен кабинет на президента през 2017 година.

 

Скандалите с източването на летището

Два дни преди края на служебното правителство-2 май 2017 година, прокуратурата пуска съобщение, че Спецзвеното "Антикорупция" на Софийска градска прокуратура разследва началника на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов-Николай Крушков.

 

Николай Крушков (крайният вляво) заедно с Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров
Николай Крушков (крайният вляво) заедно с Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров Източник: Breaking

Проверява се сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния директор на "Летище София" ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в "Летище София" ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър. По-късно става ясно, че това е Крушков.

 

Според публикации в медиите на 20.02.2017 г. със заповед на изпълнителния директор на летище София е разпоредено да бъде даден пълен достъп до ITсистемата (и съответно информацията в нея) на никому неизвестната компания "Overseas security productions". Това става само два дни след като служебното правителство сменя ръководството на "Летище София" ЕАД и за шеф е назначен Пламен Станчев.

 

Бързането за пускането на фирмата е толкова голямо, че дори не се изчаква вписването на Пламен Станчев като изпълнителен директор, а заповедта, в нарушение, е подписана от председателя на борда Веселин Пейков, който след това е сменен и назначен за началник на отдел в летището. Въпреки това, заповедта е станала факт след назначаването на Пламен Станчев, тоест с негово знание.

 

Заповедта за влизане на частна фирма на софийското летище
Заповедта за влизане на частна фирма на софийското летище Източник: Breaking

До януари 2017 г. едноличен собственик на фирмата "Overseas security productions" е Николай Крушков. Той я прехвърля на Иван Николов. Според осведомени "топлата връзка" на Крушков с "Летище София" ЕАД е неговият приятел Иван Марков – главен секретар на министерството на транспорта, собственик на дружеството.

 

Още при създаването на фирмата и регистрацията й в търговския регистър е направен опит да бъде скрита самоличността на собственика, като са изпратени 2 бр. учредителни актове, в които липсва информация за него. От регистъра обаче са поискали да бъде изпратен нов учредителен акт, който да съдържа изискваната от закона информация за собственика.

 

Съвсем случайно фирмата на Крушков влиза на летището-1
Съвсем случайно фирмата на Крушков влиза на летището-1 Източник: Breaking

Особено топла е връзката на Крушков с израелските тайни служби, казват запознати. Като директор на сигурността на "Бела България" той е преминал специализиран курс в HomelandSecurityAcademy в Тел Авив, а в последствие като служител на МВР, според "Капитал", работи в тясно сътрудничество с израелските служби по атентата в Сарафово.

 

Случайно или не, един от потенциалните кандидати за предстоящата концесия на летище София е голяма израелска компания, а достъпът до вътрешна за летището информация би било сериозно предимство спрямо останалите участници в процедурата.

 

Крушков е човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ. По времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев от кабинета "Орешарски" ръководи дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките "КИАД"-МВР.

 

Служебният министър Йордан Бакалов го отстранява и праща в антитерористичния център в ДАНС. Малко след това избухна скандалът "Червеи", с подслушването на цялата оперативно-информационна система на МВР. Тогава Крушков си обира крушите и спешно напуска системата. Любопитна подробност е, че баща му Евгени Крушков е офицер от Държавна сигурност и един от водещите офицери на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, известен с псевдонимите си "Сава", "Ангелов" и "Сергей".

 

Павел Станчев е директно назначение на президента Румен Радев, защото е приятел на сестра му, която също работи на аеропорта. Според публикация на Агенция "ПИК" "Overseas security productions"влиза в обекта на националната сигурност, в случая летището, без договор, но с достъп до всички информационни системи и администраторски права.

 

Заедно с нея на аеропорта работят хора от фирмата ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД, собственост на брата на Пламен Узунов-Ангел Узунов. А след напускането на МВР Фашиста е бил на трудов договор там, преди да стане вътрешен министър.

 

Пламен Узунов и Румен Радев
Пламен Узунов и Румен Радев Източник: Прессекретариат на президентската администрация

Сега Станчев отново е върнат за шеф на държавната фирма "Летище София" ЕАД. В ръцете му са една почивна станция, 30 милиона лева в банката и летище Пловдив. "Голият дядо" дава на Станчев права да управлява цялото това държавно имущество. Преди последните парламентарните избори през ноември м.г. в медиите излезе една снимка за приятелска вечеря на Николай Събев, водач на листата на "Продължаваме промяната" в Русе с бизнесмена Атанас Бобоков, подсъдим заедно с брат си Пламен Бобоков за схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества.

 

Сбирка на фенове на Радев и Кирил Петков. Братя Бобокови и Николай Събев, шеф на Еконт
Сбирка на фенове на Радев и Кирил Петков. Братя Бобокови и Николай Събев, шеф на Еконт Източник: Афера

През май 2020 година прокуратурата публикува чатовете между Пламен Узунов и Пламен Бобоков с думите на президентския съветник: "Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел по твоите канали!", както и изпрати на Бобоков съобщение със съдебно решение, касаещо арестувания либийски танкер, преди съдебното решение да бъде оповестено.

Това обяснява назначението на Пламен Станчев първо за съветник на Събев, а сега и за шеф на "Летище София" ЕАД.

 

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени