Нов зелен проект на младежкия център в Карлово

Проектът цели повишаване екологичната култура на спортните клубове и техните членове

Нов зелен проект на младежкия център в Карлово
Нов зелен проект на младежкия център в Карлово Източник: Община Карлово

Младежкият център в Карлово стартира дейности по проект "Go Green in Sport" в град Лимасол, Кипър. Проектът е по програма "Еразъм+" малки партньорства в областта на спорта с партньори от Кипър, Гърция, Хърватска и Румъния. Проектът цели повишаване екологичната култура на спортните клубове и техните членове, така че те да станат посланици на зелената идея за своите фенове, младите хора и местните си общности като цяло.

 

По проекта ще бъдат оборудвани 20 спортни клуба с преносими кошове за отпадъци, проведени партньорски срещи в Кипър, Хърватска, Гърция и България и спортни събития с екологична насоченост за Седмицата на физическата активност MOVE Week и Европейската седмица на спорта 2024. По време на визитата си в Кипър в периода 21-24 март 2024 около Световния ден на водата (22 март) партньорите обсъдиха и планираха дейностите по проекта, дариха от преносимите кошове на проекта на четири спортни клуба в Лимасол – на футболния отбор "Арис", на Таекуондо клуб "Памбос" и клубовете по гребане  "Raging Mouflons" и "Pink Mouflons".

 

Участниците в срещата се запознаха със зелените практики на град Лимасол - по цялата крайбрежна алея на Лимасол са поставени специални контейнери за пластмасови бутилки във формата на риби, инфо табели, приканващи туристите да пазят плажа чист, специални контейнери за фасове, кошове до всички уреди за стрийт фитнес, станции за вода, за да презареждат хората бутилките си с вода и да намалят употребата на пластмасови бутилки.

 

За сплотяване на партньорството организациите гребаха заедно в драконови лодки и организираха велопоход по крейбрежната алея, за да насърчат ползването на зелен транспорт. Тези проекти за обмен на опит са изключително полезни, защото организациите виждат и научават добри практики от други страни и ги пренасят в своите общности.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени