Община Асеновград и Център за ранно детско развитие (ЦРДР) проведоха кампания за дентално здраве на деца

В акцията взеха участие близо 130 деца

Дентално здраве при децата
Дентално здраве при децата Източник: Община Асеновград

Община Асеновград и Център за ранно детско развитие (ЦРДР) проведоха Кампания "Моето зъбче – здраво и силно". Целта бе ранна диагностика и оценка на състоянието на устната кухина при децата до 7 години.

 

Инициативата се проведе в рамките на няколко месеца – от март до юни тази година. В акцията взеха участие близо 130 деца, като дейността се реализира на територията на четири детски градини в Асеновград – ДГ "Дружба, ДГ "Асенова Крепост", ДГ "Мир" и ДГ "Бако Динчо".


За всяко дете бе извършена диагностика на състоянието на зъбите - зъбни редици, захапка, изменения по лигавицата и други. Профилактиката беше осъществена от д-р Михайлова - лекар по дентална медицина към екипа на ЦРДР. Като част от кампанията и под формата на занимания с практически характер се подкрепи подготовка на децата в грижата за зъбите им.

 

Децата бяха запознати с теми за боледуването на зъбите, колко е важно миенето им, какви са храните, които ни помагат да имаме здрави зъби и други. На всяко дете бе предоставен график за миенето за зъбките, в който да отбелязват този важен момент. За участието си в кампанията, всяко дете получи грамота с уверението и поощрението, че знае как да се грижи за своите зъбки.

 

Част от кампанията бе и провеждането на индивидуални консултации за родителите от лекаря по дентална медицина, на които се обсъдиха грижите не само постоянните зъби, които израстват в по-късна възраст, но и временните (млечните), предвид факта, че именно от тях зависи бъдещата правилна захапка, както и състоянието на постоянните зъби на всеки човек в по-зряла възраст. Внимание се отдели и на първоначалната дентална грижа, която започва веднага след показването на първите млечни зъбки и продължава до юношеските години на детето.


Организаторите на кампанията отчитат висок положителен резултат от провеждането на диагностиката, свързан с превантивния характер на дейността. Обобщените резултати показват, че голяма част от децата до 5-годишна възраст не са посещавали стоматолог и участието в кампанията е първият им такъв опит и възможност за получаване на информация и насоки за грижа за зъбките.

 

Голям е процентът на децата на възраст над 5 години, за които е установено при диагностиката, че е налице нарушение на зъбния статус и наличие на кариеси. Една част от децата са на активно лечение при специалист, а друга тепърва ще организира подходящо лечение за подобряване на зъбния статус на децата. Общите данни показват, че немалка част от децата имат нужда от допълнителни консултации със специалисти – ортодонт или продължително лечение от лекар по дентална медицина, за което са получили консултация от д-р Михайлова при срещите си.

 

Положителна е обратната връзка от участващите в кампанията деца и семейства, предвид възможността да ползват безплатна консултация от лекар по дентална медицина и да получат превантивна подкрепа по отношение на изграждането на хигиенни навици за превенция на оралните заболявания при детето в най-ранна детска възраст.

 

Център за ранно детско развитие се реализира по Проект: "Център за ранно детско развитие - Асеновград” от Община Асеновград. Специализиран екип от педиатър, стоматолог, психолози, рехабилитатор, специален педагог, логопед, социални работници, медицински сестри, акушерка и медиатор, предоставя безплатни консултации за деца на възраст от 0 години до 7 години, които имат здравен, социален, образователен характер.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени