Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Комплимент от общинското ръководство

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.
Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г. Източник: Община Асеновград

Община Асеновград с комплимент към първия жител, платил данъците си за годината. Освен отстъпка от 5%, асеновградчанката получи и специален подарък от общинската администрация. Жената сподели, че наистина е приятно изненадана и си тръгва с широка усмивка от ситуацията, която ще остави у нея прекрасен спомен. С това стартира кампанията за плащане на местните данъци в oбщина Асеновград за 2024 г.

 

Всички собственици на недвижими имоти и моторни превозни средства (МПС) могат да ползват 5% отстъпка в срок до 30.04.24 г. (вторник), включително, ако заплатят годишните си задължения наведнъж. Т.е. намалението не може да бъде отчетено, ако плащането се извърши на вноски. Данъци могат да се плащат в брой и чрез ПОС-терминални устройства на касите в "Информационен център" на община Асеновград.

 

Улеснение и удобство за гражданите е това, че плащането може да се извърши и от разстояние, без да се налага да посещават общинската администрация. А именно – във всеки клон на Български пощи, в офисите на "Изипей", в банка "ДСК" и чрез интернет системата ePay. Не на последно място е и възможността за online плащане през общинския интернет сайт, използвайки системата виртуален ПОС, достъпен с ПИН, предоставен от отдел "Местни приходи”. Получаването на такъв код става еднократно, чрез подаване на заявление и представяне на документ за самоличност в стая №201 в "Информационен център" - при дежурния инспектор. Може да се плати и безкасово - по банковата сметка на община Асеновград.

 

Когато задълженията за местните данъци и такса за битови отпадъци не се платят наведнъж, срокът за плащане е както следва: първа вноска до 30.06.24 г. и втора вноска до 31.10.24 г. След това, задълженията стават изискуеми. Изключение е, когато се придобие МПС през настоящата година. Тогава срокът за плащане е двумесечен от датата на придобиване. Заплащането се извършва на една вноска и след този срок започва да тече законна лихва.

 

Липсата на задължения е условие за осъществяване на продажба или др. вид сделка за МПС, както и за успешно преминаване на годишен технически преглед на автомобила. Припомняме, че община Асеновград има изградена автоматизирана връзка със системата за годишни технически прегледи в цялата страна. Така, информацията за всички регистрирани и отписани МПС и сектор "Пътна полиция" е синхронизирана. На сайта на община Асеновград, в раздел "Местни данъци и такси" – калкулатор - всеки може да провери размера на данъка за превозното средства – леко или товарно до 3,5 тона.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени