Община Асеновград осигурява нови места за деца в ясли и градини

Спечелено е финансиране по два проекта, които трябва да бъдат реализирани за по-малко от 2 години

Община Асеновград осигурява нови места за деца в ясли и градини
Община Асеновград осигурява нови места за деца в ясли и градини Източник: Община Асеновград

Община Асеновград със спечелени проекти за изграждане на нова и разширяване на съществуваща детска градина. За реализирането на проектните предложения ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ от държавата. С проекти беше кандидатствано по националната Програма "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища".

 

Проектните предложения бяха разработени в началото на тази година от Общинска администрация - Асеновград и изпратени за одобрение до Министерство на образованието и науката (МОН). И двете идеи бяха одобрени за финансиране 100%. Срокът за изпълнение е до края на 2026 г.

 

Проектите са с наименования: "Изграждане на нова градинска група чрез пристрояване на ДГ "Бако  Динчо" в гр. Асеновград" и "Изграждане на нова сграда за детска градина в кв. "Долни Воден", гр. Асеновград". По първия се предвижда построяване и оборудване на 1-етажна сграда (пристройка) за една група за 23 деца към ДГ "Бако Динчо" в града. Стойността на този проект е 599 400 лв.

 

Години наред там стои проблемът с липсващо помещение, в което да се ситуира IV група (подготвителна). Това налага, след завършване на III група, децата да се преместват в друго детско заведение, което е свързано с нова адаптация за малчуганите и неудобството за родителите.

 

По втория проект е планирано построяване и оборудване на нова сграда за детска градина в кв. "Долни Воден". Постройката ще бъде на два етажа и ще може да събере общо 4 групи деца – 3 градински и една яслена. С изграждането на градината ще се разкрият 87 нови места за прием на деца. Стойността на тази инвестиция е в размер на 2 999 820 лв. "Долни Воден" е един от най-големите квартали на Асеновград. Там има 1 детско заведение - ДГ "Радост", заради което към момента се поражда проблем с липсата на яслена група. Това принуждава родителите на деца да кандидатстват в други детски градини, далеч от местата, на които живеят.

 

И двата обекта ще се изпълняват чрез инженеринг, включващ: изготвяне на технически проекти; упражняване на авторски надзор; изпълнение на строително-монтажни работи (СМР). Проектите включват още дейности по независим строителен надзор, доставка на оборудване и обзавеждане и въвеждане в експлоатация. Реализирането на проектните предложения ще реши, до голяма степен, проблемът с недостига на места в яслите и детските градини в Асеновград.

 

Ще се създаде равна възможност на по-голям брой деца да посещават общинска детска градина с пълен цикъл – от яслена до подготвителна група, където да получават квалифицирана образователно-възпитателна подготовка. Ще отпадне и ангажиментът на родителите да търсят и подават документи за детски градини, далеч от местата, на които живеят. Не на последно място, ще се осъществи по-добра приемственост между различните образователни степени в системата на предучилищното и училищно образование.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени