Община Асеновград санкционира превозвачите от градския транспорт

Причината е, че не изпълняват коректно разписанията

Градски транспорт в Асеновград
Градски транспорт в Асеновград Източник: Община Асеновград

Община Асеновград продължава с мерките за регулиране редовното изпълнение на графика по разписанията на градския транспорт в града. Извършват се ежедневни внезапни и регулярни проверки в и извън работно време на всички автобусни линии в града.

 

При установяване на нарушение на договорните клаузи, не се изплащат субсидиите на превозвачите. За първите 3 месеца от 2023 г. този вид санкция за отделните линии е на обща стойност в размер на 31 675 лв. (за линия №1 – 15 166 лв.; линия №4 – 16 509 лв.), като предстои да бъде изчислена и сумата за април.

 

Последната процедура, проведена по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в която са се явили кандидати, е била през 2019 г. На 07.05.19 г. е сключен договор със срок от 7 години с "Автотранс 2000". Година по-късно, на 24.07.20 г. в деловодството на общинската администрация е постъпило предизвестие от Иван Чолаков, в качеството си на управител на фирмата. Той е поискал прекратяване на договора за изпълнение на обществената услуга с предмет "Възлагане на обществен превоз на пътници по градски автобусни линии №1 и №6 от Общинската транспортна схема на община Асеновград".

 

Веднага след това, с писмо до областния управител на област Пловдив е поискано да бъде предприета спешна мярка, чрез която да бъде разрешено "пряко възлагане" за извършването на обществена услуга за превоз на пътници по автобусна линия №1 за определен срок или до избор на изпълнител в резултат на проведена процедура по ЗОП - което от двете събития настъпи по-рано.

 

Разрешението е получено и на 28.09.20 г. е сключен договор с единствения превозвач, съгласил се да обслужва линия №1 - "Комексмаш - Васил Пиронков", със срок - до избор на изпълнител. През последните години за градска автобусна линия №1 е проведена още една обществена поръчка за превоз на пътници. Желаещи да обслужват този маршрут, обаче, не е имало. Поради липсата на кандидати процедурата е прекратена на 10.11.22 г.

 

Предстои обявяването на нова обществена поръчка за възлагане на превоз по транспортната схема на община Асеновград. В т.ч. и за градски автобус по линия №1. Общинската администрация продължава да търси варианти за справяне с проблема и да извършва всички необходими законови действия за осигуряване на превозите по транспортните схеми.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени