Община Асеновград спечели финансиране за проект по "Красива България"

Ще бъде санирано училището в с. Мулдава

Ще санират училището в асеновградското село Мулдава
Ще санират училището в асеновградското село Мулдава Източник: Община Асеновград

Община Асеновград спечели финансиране по Програма "Красива България – 2023 г.". Проектът, по който ще бъдат получени средствата, е "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ОУ "Отец Паисий" – с. Мулдава".

 

Проектното предложение беше изготвено и подадено от общинска администрация в началото на годината и бе одобрено. Планирано е да бъдат извършени строително-ремонтни дейности за повишаване на енергийната ефективност на сградата. Ще бъде направена топлинна изолация (12 см.) на външни стени, чрез полагане на топлоизолационна система.

 

Предвидено е топлоизолиране на покривните пространства – поставяне на топлоизолация, замаска, нова изолация (два пласта ламарина по бордове водостоци). Ще бъде сменена частично и дограмата – там, където не е подновявана. Предвидени са и др. съпътстващи ремонтни дейности.

 

Проведена бе процедура по Закона за обществените поръчки и беше избран изпълнител. Плановете са строителните дейности да бъдат изпълнени през летните месеци, когато учениците са във ваканция, за да не се нарушава провеждането на учебния процес.

 

В резултат реализирането на ремонта се очаква подобряване на енергийните характеристики на сградата и привеждането й към изискванията на санитарно-хигиенните норми за топлинен комфорт. И още – ще се намалят разходите за електроенергия и съответно – вредните емисии. Всичко това ще благоприятства подобряването на условията за по-доброто протичане на учебния процес.

 

По този повод зам.-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров посети ОУ "Отец Паисий", за да извърши оглед, преди стартиране на реалната работа на терен. Общата стойност на проекта е 264  991 лв. От тях, 115 000 лв. са по Програма "Красива България", а останалите около 149 000 лв. са осигурени от община Асеновград. Това е 1 от малкото училища на територията на община Асеновград, които останаха без приложени мерки за енергийна ефективност.

 

Ще санират училището в асеновградското село Мулдава
Ще санират училището в асеновградското село Мулдава Източник: Община Асеновград

Общинското ръководство счита, че положителните резултати, след финализиране на ремонтните работи, ще се отразят осезаемо върху бюджета на учебното заведение и ще могат да бъдат отделени средства и за обзавеждане.

 

Припомняме, че преди 2 години беше изпълнен цялостен вътрешен ремонт на училището в с. Мулдава. "Надяваме се, че на 15-ти септември ще посрещнем децата в красива и обновена сграда, позволяваща ползотворно развитие на учебния процес", каза пред присъстващите инж. Димитров.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени