Община Карлово ще има възможност да създава свои предприятия

Буди недоумение защо с "Въздържал се" гласуваха общинските съветници групите на БСП и "Заедно за силна община", които в предизборните си кампании обещаваха да създават общински предприятия

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов Източник: Община Карлово

Община Карлово вече ще има възможност да създава свои предприятия, след като на редовно заседание на Общинския съвет, проведено на 25 януари, бе приета Наредба за създаване, управление и контрол върху дейността на общинските предприятия.

 

Местната нормативна рамка е свързана с необходимостта от създаване на общински предприятия с цел повишаване качеството на услугите и задоволяване нарастващите потребности на населението, поясни д-р Кабаиванов.

 

Според кмета на Карлово, в условията на финансова и икономическа криза е необходимо Общината да предприеме мерки за намаляване на разходите и повишаване на приходите в местния бюджет. Създаването на общински предприятия предоставя възможност за постигане на по-добра оперативност, ефективност, икономичност в работата и печеливша стопанска дейност, каза още кметът.

 

"Буди недоумение защо с "Въздържал се" гласуваха общинските съветници групите на БСП и "Заедно за силна община", които в предизборните си кампании обещаваха да създават общински предприятия", коментира представител на мнозинството, подкрепило предложението на д-р Кабаиванов.

 

Започва процедура за преобразуване на карловската Професионална гимназия "Братя Евлогий и Христо Георгиеви" от държавно в общинско училище. Това става възможно, след като на сесията бе прието предложението, внесено от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

 

Професионалните гимназии могат да бъдат преобразувани в общински, когато осъществяват обучение по професии, значими за устойчивото развитие на съответната община, уточни кметът.

 

Той ще изготви писмено предложение до Министъра на образованието и науката за преобразуването - съгласно изискванията на Закона за предучилищното и училищното възпитание. На заседанието на 25.01. бе одобрена общата численост и структурата на общинската администрация. Бяха приети Стратегия и Програма на Община Карлово за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, за периода 2023-2027 година.

 

Гласувани бяха също Програма за развитие на читалищната дейност и предложения за дейността на читалищата в общината за 2024 година. Всички решения, взети на сесията на ОбС, ще бъдат публикувани в законоустановения срок на официалния сайт на Община Карлово.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени