Община Карлово започва мащабна информационна кампания за популяризиране на подхода "Водено от общностите местно развитие" (ВОМР)

Местна инициативна група (МИГ) се състои от представители на местния бизнес, местни неправителствени организации, местна общинска администрация, като никоя една от групите не може да има превес над останалите, което гарантира прозрачност и равнопоставеност

Община Карлово
Община Карлово Източник: Zonanews

Община Карлово спечели проект по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие" от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. с наименование: BG06RDNP001-19.610-0014-C01 "Подготовка на стратегия за местно развитие, придобиване на знания и умения за нейното прилагане, насърчаване на активното включване на общността и създаване на МИГ Карлово за прилагане на подхода ВОМР".

 

Проектът цели създаване на Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР) за периода 2023 – 2027 г., учредяване на Сдружение с нестопанска цел – "Местна инициативна група – Карлово" (МИГ – Карлово), която да е водещ орган за прилагане на СВОМР, изграждане на местен капацитет за управление, мониторинг и подкрепа на местните общности.

 

Местна инициативна група (МИГ) се състои от представители на местния бизнес, местни неправителствени организации, местна общинска администрация, като никоя една от групите не може да има превес над останалите, което гарантира прозрачност и равнопоставеност. Община Карлово ще инициира Учредително събрание за учредяване на МИГ - Карлово, на което ще бъдат публично поканени всички заинтересовани страни, ще бъде избран Управителен съвет и Общо събрание – органите на управление.

 

Целта е управлението и функционирането на МИГ да е публично и прозрачно, близо до хората и техните нужди. Прилаганите стратегии за ВОМР са в изключителна полза на местната общност, местния бизнес, създават по-добри икономически и социални условия за живот в малките населени места. ВОМР е единственият подход "отдолу – нагоре", който доказа предимствата си за развитие на местната социално – икономическа среда и затова е необходимо и важно за местната общност да се възползва максимално от този инструмент.

 

През програмен период 2021-2027 г., местните общности могат да определят своите приоритети за развитие, които да залегнат в Стратегията за водено от общностите местно развитие (СВОМР). Тя се разработва на база на потенциала за развитие на територията, на база на идентифицираните нужди на местното население и икономика. Стратегията се разработва с участието на всички местни заинтересовани страни, които сами определят мерките за развитие и интервенциите за финансиране до 2027 г.

 

Прилагането на Стратегия за местно развитие дава възможност за финансиране на индивидуални и обществени проекти, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост за местното население и са в полза на малкия местен бизнес и хората като общност. Не на последно място се цели и повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и възможности за създаване на местен бизнес, включително чрез диверсификация и подкрепа за алтернативни дейности, подкрепа за въвеждането на иновации, въвеждането на модерни технологии, подкрепа за инвестиции в предприятията с цел подобряване на ресурсната ефективност.

 

Насърчаването на устойчивата и качествена заетост и социално включване на уязвими и маргинализирани групи е също сред приоритетите за развитие. Приобщаващото образование и образователна интеграция е важна и стратегическа цел за развитието на местната общност, която ще се изпълнява основно от образователния сектор на местно ниво – училищата или свързани с образователната дейност лица.

 

Община Карлово, чрез МИГ – Карлово, при одобрение на СВОМР може да получи финансиране над 6 млн. лева за изпълнение на стратегията. А всеки местен бенефициент, който кандидатства за проект за местно развитие пред МИГ – Карлово може да получи финансиране до 200 000 евро за един проект. Това, наред с безспорната подкрепа за местното развитие, би изградило и стабилен местен управленски капацитет и такъв за управление на проекти.

 

България прилага подхода Лидер/ВОМР през последните два програмни периода, като към настоящия момент работещи са 64 местни инициативни групи, които обхващат територията на 117 общини и 1 646 496 жители. Община Карлово до този момент не е изпълнявала Стратегия на местно развитие и отчитайки огромните ползи за хората и местния бизнес, започва мащабна информационна кампания, с която цели да запознае населението на цялата община с подхода ВОМР и да очертае стъпките, които предстоят. Срещите ще се проведат по следния график:

 

Срещите в община Карлово ще се проведат по следния график
Срещите в община Карлово ще се проведат по следния график Източник: Община Карлово

 

Още от "Пловдив"

Радомир Чолаков: След статията във ФАЦ - в междунарен план ПП са приключили, с тях не може да се управлява

Той обърна внимание, че през цялото време Нинова говори за ГЕРБ. "Има някаква обсесия. Правят се всевъзможни странни коалиции, само и само да не е ГЕРБ", подчерта бившият депутат от ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени