Община Карлово започва проверки за реалната дейност на читалищата

Извършването на частичен или основен ремонт в сградите задължително трябва да се съгласува предварително с техния собственик - общината

Читалище "Васил Левски" в Карлово
Читалище "Васил Левски" в Карлово Източник: БНР

Общината започва физически проверки на място за реално извършваната дейност на 25-те читалища в Карлово и населените места. Това обяви заместник-кметът Данка Люртова по време на годишното заседание на Комисията за разпределяне на субсидията от Министерството на културата, състояло се на 22 февруари.

 

"Със заместник-кмета Антон Минев установихме много нередности. Една от тях е, че се отдават помещения под наем в читалищните сгради без представени договори в отдел "Общинска собственост", а някои от сключените договори не отговарят на Закона за общинска собственост. Даваме срок през м. март всички да представят договорите си за наеми. Време е председателите и секретарите на читалищата да разберат, че сградите не са тяхна или на кметовете собственост, а на общината. Друго нарушение е, че на места се извършват ремонти без предварително решение на Общинския съвет. Много слабо е кандидатстването по проекти и от страна на читалищата, и от страна на библиотеките… Ще бъдем безкомпромисни към всички нарушения, които констатираме при проверките", подчерта Данка Люртова.

 

Тя съобщи, че с Антон Минев вече ще присъстват на всички заседания на Комисията, включваща по един законен представител на всяко читалище и един служител от общинската администрация. Читалищните ръководства трябва да подават данъчни декларации за приходите от наем и съответно – да плащат дължимия налог. Извършването на частичен или основен ремонт в сградите задължително трябва да се съгласува предварително с техния собственик – Община Карлово. Незаконно е да бъдат връщани заявления за членство в читалищата от страна на техните ръководства, бе категоричен Антон Минев.

 

Според него Общината ще продължава да стимулира участието на самодейните колективи във всякакъв вид празници. Да бъде запазено досегашното разпределение на 52-те субсидирани щатни бройки до оповестяване на резултатите от проверките, а бъдещите отчети да станат публични, бе решено на заседанието.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени