Община Стамболийски е пред фалит заради скъпия ток

Съкратени са вече 20 души от администрацията на общината, предстои съкращаването на още 20, каза кметът на общината Георги Мараджиев

Община Стамболийски
Община Стамболийски Източник: bTV

Община Стамболийски на практика е пред фалит. От няколко дни улиците и общинските сгради в града са на тъмно и студено. Причината са рекордните сметки за ток и газ. Две трети от улиците на Стамболийски остават без осветление след 20:30 ч. "Предпоставките за престъпления, за кражби са много големи!", коментира местната жителка Росица Петрова, пред bTV.

 

"Така не може да се кара. В тъмно се ляга, в тъмно се става", допълва Петко Жулев. Малката община трябва да плати месечно за осветление и отопление близо 100 хиляди лева. Ситуацията е бедствена. "Има пълна опасност община Стамболийски да фалира. Причините за това са последните месеци увеличението на електроенергията и на газта", казва кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев.

 

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев
Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев Източник: bTV

За да отложи фалита, общината масово съкращава свои служители. "Правим съкращение на общинските служители. Вчера си заминаха 20 човека. Днес ще си заминат още 20 човека", коментира кметът. А тези, които остават, стоят в кабинетите с палта. Климатиците са спрени, парното работи само няколко часа.

 

Училище Отец Паисий в Стамболийски
Училище Отец Паисий в Стамболийски Източник: bTV

Бедства и училището. Сметката за ток и газ този месец е близо 10 хиляди лева. "Ще ни е много трудно да се справим. Защото, както знаете, ние училищата сме на делегиран бюджет. Ще ни създаде голяма трудност плащането", коментира Атанас Бръсков, директор на СУ "Отец Паисий" в град Стамболийски. От общината приканват държавата спешно да се намеси.

 

Атанас Бръсков, директор на СУ
Атанас Бръсков, директор на СУ "Отец Паисий" в Стамболийски Източник: bTV

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени