Обявиха огнище на туберколоза във ферма в Асеновград

Млякото от заразения животновъден обект следва да се насочи за преработка

Заседание на Общинската епизоотична комисия
Заседание на Общинската епизоотична комисия Източник: Община Асеновград
В община Асеновград се проведе заседание на Общинската епизоотична комисия, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Повод за дискусията е заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) относно обявено огнище на туберкулоза в животновъден обект. Същият се намира на територията на община Асеновград.
 
Съгласно заповедта се забранява придвижването на говеда от и към заразения животновъден обект с включване на тези, предназначени за незабавно клане в месодобивно предприятие. Животните, които са реагирали при интрадермалните изследвания се изолират от останалите и се забранява извеждането им на паша до изпращането им за санитарно клане. Млякото от заразения животновъден обект следва да се насочи за преработка, гарантираща обезвреждането на причинителя на туберкулозата.
 
Разпоредено е също да се извърши механично почистване и дезинфекция на помещенията за отглеждане на животни, както и на инвентара в животновъдния обект. От ОДБХ - Пловдив пък следва да изготвят оздравителен план за ликвидиране на заболяването.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени