Официално бе открита реставрираната Куршум джамия

Кметът Емил Кабаиванов подчерта удовлетворението си от професионално извършените дейности по проекта

Официално бе открита Куршум джамия в Карлово
Официално бе открита Куршум джамия в Карлово Източник: Община Карлово

Реставрираната Куршум джамия в Карлово бе открита с официална церемония на 13 март. В сградата, която е архитектурно-строителна културна ценност от национално значение, е разкрита интерактивна музейна експозиция "Археологическото наследство на Карловската долина".

 

Пред присъстващите гости и жители на града кметът д-р Емил Кабаиванов обяви, че Община Карлово приключи изпълнението на проект "Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово", осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз  чрез Европейския фонд за регионално развитие и с финансов инструмент от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове".

 

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов-2
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов-2 Източник: Община Карлово

"Искам да се върна към първите стъпки по отношение на Куршум джамия, пред която се намираме. Преди повече от десетилетие кандидатствахме обектът да придобие статут на паметник на културата от национално значение. Това ни позволи да проектираме, да кандидатстваме и да спечелим проекта, чието изпълнение приключи… През това време водихме и съдебни битки, всички знаете. Куршум джамия е паметник на културата - публична собственост и е собственост на общината, т.е. тя принадлежи на града. А след реставрацията тя си връща автентичния вид, в който е била преди векове… Благодаря на всички, които помагаха, за да станат реалност днес реставрираната Куршум джамия, Хамамът в Патевата мааза и Павурджиевата къща в Клисура: проектанта арх. Маринела Георгиева-Трифонова, строителите, екипа от Община Карлово – заместник-кмета Данка Зидарова-Люртова, Красен Краев, инж. Павлена Станева; на Финансиращия орган /Фонд за устойчиви градове и ОББ/ в лицето на Стоян Ставрев и на всички наши съграждани, от които срещнахме разбиране и подкрепа.", каза д-р Кабаиванов.

 

Обновената Куршум джамия в Карлово
Обновената Куршум джамия в Карлово Източник: Община Карлово

Той, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и Стоян Ставрев прерязаха лентата на обекта. Общата стойност на проекта бе 7 138 395,60 лева. От тях безвъзмездната финансова помощ по ОП"Региони в растеж" е 5 863 855, 01 лв. /4 984 276,76 лв. – от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и 879 578,25 лв. национално съфинансиране/. Проектът бе финансиран с 1 274 540,59 лв. и от ДЗДД "Фонд за устойчиви градове". Изпълнител бе консорциум "Карлово 2020".

 

На събитието присъстваха ръководството на общината, полковник Димо Гюдженов – началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада, полковник Димитър Мерудийски – началник на Военно формирование 22680, главен инспектор Генчо Гусев – началник на Районно управление Карлово към Областна дирекция на МВР Пловдив, представители на фирмата-изпълнител, общински съветници, кметове на населени места, десетки граждани. На пресконференция, предхождаща церемонията по откриването, д-р Кабаиванов поясни, че проектът е насочен към развитието на цялостния туристически продукт, предлаган от Община Карлово.

 

Официално бе открита Куршум джамия в Карлово
Официално бе открита Куршум джамия в Карлово Източник: Община Карлово

Кметът подчерта удовлетворението си от професионално извършените дейности по проекта. Архитект Трифонова - ръководител на проектантския екип, каза, че възстановяването на трите обекта е от ключово значение за допълване и надграждане на цялостния туристически продукт на общината, разработван и подкрепян в предишни проекти.

 

"Парите за финансиране на трите обекта не бяха целеви. За тях екипът на Община Карлово , чрез разработения проект, успя да се пребори с всички останали общини в страната. Поздравявам д-р Кабаиванов и благодаря за партньорството!", каза Стоян Ставрев.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени