Окръжният съд в Пловдив отхвърли иска на Общината срещу апорта на варненските акции от Международния панаир в дружеството "Пълдин Туринвест"

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните

Съдебната палата в Пловдив
Съдебната палата в Пловдив Източник: Lex.bg

Окръжният съд в Пловдив отхвърли иска на общинската администрация срещу вписването на варненските акции от Международния панаир в капитала на "Пълдин Туринвест" АД. Това става ясно от публикувано на страницата на съда решение от 4 април.

 

На Общото събрание на дружеството, проведено на 9 януари тази година, представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов гласува "за" апорта на акциите, но в същото време е изразил становище и мнение, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползва от блокиращата си квота.

 

С внесения иск община Пловдив твърди, че поради това противоречие решенията са незаконосъобразни и поиска отмяната им. Съдът намира, че всички решения, взети на общото събрание на акционерите на ответното дружество, проведено на 9 януари тази година, са законосъобразни, а твърденията на ищеца – са неоснователни и недоказани.

 

Решението на магистратите е, че блокиращата квота за придобиването на акциите не е осъществена. Причината е, че представителят на общината е гласувал със "за" всички предложени промени на общото събрание, а с това е дал изрично съгласие за всички предложени изменения в устава, както и за предложеното увеличение на капитала на дружеството.

 

Ако представителят на общината не се е явил на проведеното общо събрание, или не е гласувал предложените промени, или просто е гласувал с "въздържал" се, или директно е гласувал "против" тях, то "съгласие" по смисъла на посочената законова норма нямаше да е налице, а правната последица би била упражняване на описаната блокираща квота, е записано в решението на съда.

 

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени