Осветиха бойните знамена на Богоявление в Карлово, 31-годишният Атанас Димитров извади християнския кръст

Беше извършен тържествения ритуал по освещаване бойното знаме на най-голямото подразделение в Сухопътни войски, състоял се на площад "Васил Левски"

31-годишният Атанас Димитров извади християнския кръст
31-годишният Атанас Димитров извади християнския кръст Източник: Община Карлово

С празнична Света литургия в храмовете "Свети Николай" и "Успение на Пресвета Богородица" започна честването на Богоявление в Карлово на 6 януари. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, ръководството на общината, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, общински съветници, командването на бригадата присъстваха на тържествения ритуал по освещаване бойното знаме на най-голямото подразделение в Сухопътни войски, състоял се на площад "Васил Левски".

 

Осветиха бойните знамена на Богоявление в Карлово
Осветиха бойните знамена на Богоявление в Карлово Източник: Община Карлово

В словото си бригаден генерал Михайлов каза "Бойното знаме и символ и слава, чест и воински дух. Богоявленският водосвет на бойните знамена е дълбока връзка между армията и християнството. Бойните ни знамена са израз на святост и трябва да бъдат пазени като светиня!". Велик Богоявленски водосвет бе отслужен на Желязков мост.

 

Да спасят християнския кръст, в студените води на Стара река влязоха 20 мъже и момчета, най-малкият от които – деветгодишният Борис. Светинята извади 31-годишният Атанас Димитров. Той бе дарен с икона на Иисус Христос и парична сума от д-р Кабаиванов и проф. Цоков. Парични суми от кмета на Карлово получиха и останалите участници в ритуала, които обявиха, че ще предоставят средствата на нуждаещ се техен съгражданин.

 

По повод 176 години от рождението на Христо Ботев, д-р Кабаиванов и неговият екип, министър Цоков, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и общински съветници положиха цветя пред къща-музей "Даскал Ботьо Петков" в Карлово.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени