Отпускат до 2 500 лева на пострадалите в Карловско

Кметът Eмил Кабаиванов посочи и критериите за получаването на средствата от семействата

Емил Кабаиванов
Емил Кабаиванов Източник: СДС

Половин година след бедствието в Карловско държавата отпуска допълнително по 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина. Финансовата подкрепа ще отиде при хората, чиито домове бяха засегнати от големия потоп на 2 септември миналата година, съобщават от NovaNews.

 

Хората продължават сами да отстраняват щетите. Всички засегнати домакинства получиха по 375 лв. еднократна помощ от държавата. 396 семейства в трите села получиха и средства по дарителската кампания. Но тези средства се оказаха недостатъчни.

 

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза, че министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е издал заповед към "Фонд за социална закрила", с която се дава възможност на всички пострадали, утвърдени с решение на Общинския съвет, да кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв.

 

Кандидатстващите трябва да отговорят на 4 условия: имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено, да имат месечен доход "социален минимум" – 504 лв. на член от семейството, допълни Кабаиванов.

 

Документите се подават в Община Карлово, поясни кметът. Той посочи, че пари няма да се дават, а ще се заплащат фактури за домакинско оборудване и обзавеждане на дома. Кметът обясни и какви действия са предприети по възстановяването на селата след наводненията.

 

Той посочи, че хората ще получат и обещаните 1200 кубика дърва - по 4 кубика на семейство. Кметът изтъкна, че речните корита са почистени и няма риск за живота на хората в трите села. "Инфраструктурата ще продължи да се възстановява, според финансирането", допълни Кабаиванов.

Още от "Пловдив"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени