Пет подвижни СИК са осигурени за избирателите с увреждания в Пловдив

До 29 март е последният срок за подаване на заявки, утре изтича срокът за отстраняване на грешки в избирателните списъци

Община Пловдив
Община Пловдив Източник: Zonanews

Подвижните избирателни секции на територията на Пловдив са пет – по една в районите "Централен", "Западен", "Северен" и "Южен", а тази в "Тракия"  ще обслужва и избиратели от район "Източен", съобщават от общинската администрация. Всяка ПСИК се състои от 5 члена в това число и ръководство.


До момента за гласуване в подвижните секции са подадени заявки от 94 души. До 29 март 2021 г. избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение, но не са подали искане за това в срок до 20 март, могат да подадат заявление до кмета на общината или кмета на района за гласуване с подвижна избирателна кутия. В деня на изборите 04.04.2021 г. за гласуване на хора с увреждания от Община Пловдив е осигурен специализиран транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания, от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя, ще се приемат от 08.00 часа на 31.03.2021 г. до 17.00 часа на 04.04.2021 г. на телефони: 032/962478 и 0887484884.


Избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето, могат да заявят да гласуват с подвижна избирателна кутия. Секции за гласуване на лица, поставени под задължителна карантина или изолация ще бъдат образувани на територията на Община Пловдив в случай, че в срок до 31 март 2021г. има подадени не по-малко от 10 заявления за гласуване. Заявленията ще се приемат в общинската и районните администрации.


Всеки избирател, в срок до 27.03.2021 г., може да подаде до кмета на общината или кмета на района заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, допуснати спрямо него (чл. 43 от Изборния кодекс).


Общинска администрация Пловдив уведомява избирателите на територията на общината, че на 24.03.2021 г. на интернет страницата www.plovdiv.bg  в раздел ИЗБОРИ НС 2021 са публикувани списъците по райони на заличените лица. Списъкът на заличените лица съдържа имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция. Всяко лице може да направи справка в списъка. Лице, което е вписано в списъка, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица с писмено заявление до кмета на общината или района. Заявлението следва да съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува. Електронните услуги, във връзка с произвеждането на предстоящите избори, са достъпни и чрез интернет страницата на Община Пловдив www.plovdiv.bg/ категория ИЗБОРИ 2021 НС.


Общо 308 582 души са включени в предварителните списъци за провеждането на изборите за Народно събрание на 4 април. Най-много са гласоподавателите в район "Южен" – 68 430, следван "Централен" – 66 9191, "Тракия" с 49 269, "Източен" – 46 072, "Северен" – 44 700 и най-малко са гласоподавателите в "Западен" – 33 192. До момента са образувани 459 секции като в 455 от тях ще има осигурено машинно гласуване. Само в пет няма машини, защото в тях ще гласуват по-малко от 300 души.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени