Петков за оръжията за Украйна: Ще спазваме решението на парламента

Петков е на посещение в пострадалото от градушка Садово

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Няма да изпращаме оръжие на Украйна. Това увери министър-председателят Кирил Петков. Той е категоричен, че по въпроса вече има решение на Народното събрание и то ще бъде спазено. 

"Имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението на Народното събрание. В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, че на всеки 2 седмици трябва да отваряме тази темата отново. Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакави хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите към Русия. Смятам, че България е направила достатъчно в тази насока и ще продължим да ги подкрепяме", категоричен бе министър-председателят Кирил Петков по темата дали ще пратим оръжие на Украйна.

"Не става дума от политически натиск. Това, което се опитваме да направим в момента дали българските желания и нужди на българите в Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Това ще го оставя на външно министерство, те правят тези преговори. Тук въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", категоричен е Петков по темата дали има дипломатически натиск върху страната ни за членството на Северна Македония в Европейския съюз.


На журналистически въпрос относно разговорът между президента Макрон с президента Радев в понеделник вечерта, Петков отрече да е разговаряно с него. 


Премиерът бе на посещение в Садово заедно с министъра на земеделието Иван Иванов за да разговарят със земеделци за унищожената от градушка реколта и начините за компенсиране на щетите. 

"Вече са получени 39 заявления, днес изтича срокът, говорим за 2400 дка, които ще бъдат компенсирани. Това, че и двамата сме тук, че аз като премиер и министърът на земеделието, наистина сме ангажирани", допълни Петков. 

"Днес има задедание на между ведомственанта група на министерство транспорта и на земеделието за да изчистим тези неясноти, които са довели до инцидента. Управлението на полетите идва от друга инсититуция, до края на деня да са изчистени тези детайли", обеща министър Иван Иванов, който също е на посещение в Садово за да обсъди проблема с реколтата, съсипана от градушки. 

Към момента 65% е застрахованата реколта, допълни министър Иванов.



Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени