Пловдив осигури патронажна грижа за 1 250 възрастни и хора с увреждания по време на пандемията

900 души ще получат асистентска грижа по нов проект за лица в неравностойно положение

Георги Титюков
Георги Титюков Източник: Община Пловдив

Социалната услуга "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" е била в помощ на 1250 пловдивчани през последните 11 месеца. Това съобщи на пресконференция при приключване на проекта "Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив" ресорният заместник-кмет Георги Титюков. В нея участваха също директорът Дирекция "Социална политика" Веселина Ботева и ръководителят на проекта Лилия Кючукова.


Първоначално планираната по проект бройка на обслужваните потребители е била 1013, но заради пандемичната обстановка и нарасналия брой на заразени с коронавирус, са повишили интереса към услугата, отчетоха от екипа. Целевата група включва най-уязвимите в извънредната обстановка: възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания; лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19; самотни родители с деца до 12 години, които са в невъзможност да ги оставят сами.


За тях са се грижили общо 150 социални асистенти, ангажирани с доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства заплащане на битови сметки, както и със заявяване и получаване на неотложни административни услуги.


"Повишеният интерес показа засилена потребност от този вид услуга, а дейностите по проекта бяха най-адекватния отговор на нуждите на най-уязвимата част от жителите на Пловдив в тежката обстановка през последната година", заяви Георги Титюков.


Веселина Ботева допълни, че Дирекция "Социална политика" стартира нова услуга "Асистентска подкрепа", която е насочена към хората в неравностойно положение. По тази услуга ще бъдат одобрени близо 900 нуждаещи се по преценка на Общината, а асистентите ще получават минималната работна заплата за страната.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени