Пловдив отбеляза 167 години от рождението на Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е един от най-големите сред плеядата строители на съвременна България, каза в словото си Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий"

В Пловдив отбелязаха 167 г. от рождението на Стефан Стамболов
В Пловдив отбелязаха 167 г. от рождението на Стефан Стамболов Източник: Община Пловдив

167 години от рождението на  Стефан Стамболов отбеляза Пловдив. На церемонията пред паметника на Стамболов на едноименния площад слово произнесе Мария Пашкулева – преподавател по история в Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“, носител на почетен знак за принос в утвърждаването на хуманитарните науки. 

 

"Много е трудно да се напише кратко слово за многопластовата личност на Стефан Стамболов. Възвеличаван или обругаван, признат или отричан, Стефан Стамболов е единствената политическа фигура от новата ни история, в която истинските постижения преобладават над илюзията, романтиката и надеждата. Нему бе съдено да бъде "българският Бисмарк", и да изведе малкото и невзрачно княжество - обект на враждебна и снизходителна ирония - на авансцената на европейската политика и да измъкне България не само от задния двор на Балканите, но и на Европа. Стефан Стамболов е един от най-големите сред плеядата строители на съвременна България", каза в словото си Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий".

 

Венци и цветя поднесоха общественици, държавници, граждани. Сред официалните гости освен кметът на Община Пловдив Здравко Димитров бяха председателят на Общинския съвет в Пловдив, зам-областният управител Евелина Апостолова, депутатът от ПП ГЕРБ Спас Гърневски, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, както и бившият кмет Иван Тотев. На церемонията присъстваха още генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани, медии.

 

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени