Пловдив отбеляза 167 години от рождението на Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е един от най-големите сред плеядата строители на съвременна България, каза в словото си Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий"

В Пловдив отбелязаха 167 г. от рождението на Стефан Стамболов
В Пловдив отбелязаха 167 г. от рождението на Стефан Стамболов Източник: Община Пловдив

167 години от рождението на  Стефан Стамболов отбеляза Пловдив. На церемонията пред паметника на Стамболов на едноименния площад слово произнесе Мария Пашкулева – преподавател по история в Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“, носител на почетен знак за принос в утвърждаването на хуманитарните науки. 

 

"Много е трудно да се напише кратко слово за многопластовата личност на Стефан Стамболов. Възвеличаван или обругаван, признат или отричан, Стефан Стамболов е единствената политическа фигура от новата ни история, в която истинските постижения преобладават над илюзията, романтиката и надеждата. Нему бе съдено да бъде "българският Бисмарк", и да изведе малкото и невзрачно княжество - обект на враждебна и снизходителна ирония - на авансцената на европейската политика и да измъкне България не само от задния двор на Балканите, но и на Европа. Стефан Стамболов е един от най-големите сред плеядата строители на съвременна България", каза в словото си Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий".

 

Венци и цветя поднесоха общественици, държавници, граждани. Сред официалните гости освен кметът на Община Пловдив Здравко Димитров бяха председателят на Общинския съвет в Пловдив, зам-областният управител Евелина Апостолова, депутатът от ПП ГЕРБ Спас Гърневски, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, както и бившият кмет Иван Тотев. На церемонията присъстваха още генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани, медии.

 

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени