Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Девет от тринадесетте митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх на Българската православна църква (БПЦ)

Пловдивски митрополит Николай
Пловдивски митрополит Николай Източник: Zonanews

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че се оттегля от избора за нов български патриарх. То бе публикувано на сайта на пловдивската митрополия.


"Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Призовавам всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш любим Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го постави в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не спират да закрилят благочестивия православен български народ", пише той.

 

В обръщението той напада остро медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол, които са започнали още на поклонението и погребението на патриарх Неофит. 

 

"И през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български Патриарх. Впрочем, през 2013 г. те не познаха. Няма да познаят и сега", настоява Николай.

 

Припомняме, че девет от тринадесетте митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх на Българската православна църква (БПЦ). Това са Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий, Видинският Даниил и Американският Йосиф.

 

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години, а Доростолският Яков няма 5 години на поста. Сливенски митрополит пък все още не е избран.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени