![Пловдивският УХТ с активно участие на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 Пловдивският УХТ с активно участие на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024](https://cdn.zonanews.bg/resources/730x500/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82%20%D0%A3%D0%A5%D0%A2%20%D1%81%20%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%20%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%90%D0%93%D0%A0%D0%90%2C%20%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF%20%D0%B8%20%D0%A4%D0%A3%D0%94%D0%A2%D0%95%D0%A5%202024.jpg?s=178122)
С богата палитра от оригинални и иновативни храни и напитки Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще изненада своите гости по време на деветото издание на трите международни изложби – АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. Те се провеждат от 20 до 24 февруари 2024 г. в Международен панаир Пловдив, а УХТ е традиционен партньор на мегафорума за агробизнес.
На специален щанд в Палата 8 висшето училище ще изложи различни храни и напитки, съчетание на екологично чисти продукти с гурме деликатеси. На 20 и 21 февруари ще бъдат представени демонстрационни продукти, произведени от студенти в трети и четвърти курс.
От катедра "Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти" на 20 февруари ще презентират своите постижения в сферата на здравословното хранене. Посетителите ще могат да дегустират 100% лимецов и ръжен хляб, пълнозърнест хляб със зеленчуци, хляб "Топи", подходящ за хора с диабет тип 2, хляб с високо съдържание на протеини, еклери, ябълкови перли и други интересни изделия.
От катедра "Микробиология" ще представят хляб с малцови трици, пробиотични млека и пробиоточен шоколадов мус. Скир, бяло саламурено сирене, чедър, швейцарски тип сирене и кашкавал с лавандула презентира катедра "Технология и качество на храните". На щанда ще бъдат изложени и пушени петлета, приготвени по нова технология за преработка, леберкез и пресни ябълкови сокове.
Те могат да бъдат съчетани с бира в стил английски Портър с шоколадов цвят и страхотен вкус на сладко какао. Хмелът, който е използван за направата й, е само леко загатнат, поради което бирата не е горчива, а изцяло малцова. За да бъде още по-интересна, са вложени специални малцове, като единият от тях придава аромат и вкус на сушени плодове, което ги прави още по-комплексни.
Биокомпозитни материали на база лигноцелулозни отпадъци и висши гъби ще представи катедра "Биотехнологии" на 20 февруари. Специалност "Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти" към катедра "Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла" ще се представи с маслиново масло, богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Интерес за посетителите ще бъдат дървените лъжички от шоколад, с които могат да се овкусят кафе или мляко, веган нишестен крем с растително мляко и тахан, без добавена захар, а също и бисквити със суперхраната - мака.
В Палата 7 от 20 до 24 февруари на специален информационен щанд ще представени възможностите за образование в УХТ на магистри и бакалаври, както и на докторанти. Преподаватели от катедра "Технология на виното и пивото" традиционно са част от дегустационните комисии в международния конкурс за вино и спиртни напитки за присъждането на престижните награди "Златен Ритон". УХТ и Съюзът на енолозите застанаха зад идеята за възстановяване на конкурса "Златен Ритон" миналата година.
През тази вече виждаме резултатите – има 30% увеличение на пробите със солиден интерес от страна на производители от чужбина. АГРА
Студенти от УХТ и тази година активно се включват в провеждането на най-безпристрастния и обективен конкурс "Изборът на потребителя", в който жури са посетителите в Града на виното и деликатесите. Бъдещите технолози ще обработят данните и ще изчисляват резултатите от конкурса. Надпреварата се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив в рамките на международната изложба ФУДТЕХ.