Подробна програма за обичая "Калиница" в Асеновград

Този ритуал е характерен само за Асеновград и е единствен по рода си в България

Обачай Калиница в Асеновград
Обачай Калиница в Асеновград Източник: Община Асеновград

Обичаят "Калиница", характерен само за Асеновград и единствен по рода си в България отново ще се проведе в пълния си вариант, след двугодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19. Всяка година точно на Еньовден в града пристигат момичета от цялата страна, че дори и от чужбина.

 

Малките моми, облечени в булчински рокли, шестват из Асеновград и пеят със звънливи гласчета песента "Вижте нашата калиница колко е красива". Обичаят, в който Слънчовите невести обагрят града в бяло, се провежда, за да има здраве и мир в България.

 

Обачай Калиница в Асеновград
Обачай Калиница в Асеновград Източник: Община Асеновград

Всяко от момичетата пък оставя своя нишан (гривна, колие, пръстен, фиба, диадема или друг аксесоар) на 23-ти юни вечерта в мълчана вода под открито небе. На следващата сутрин точно на Еньовден, получава и своето наричане за какъв младеж, с каква професия, ще се омъжи, когато порасне.

 

Припомняме и цялата програма на събитието. Началото на ритуала ще бъде поставено още на 23.06.22 г. (чтвъртък) в 17:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. До 19:00 ч. ще протече записване на калиниците и оставяне на нишаните.

 

На следващата сутрин (24-ти юни, петък) от 08:00 ч. в Етнографската къща ще се състои ритуалното наричане за добър късмет. В 09:00 ч. в храм "Свети Николай Чудотворец" ще започне празнична литургия. Тя ще продължи до 10:00 ч., след което ще стартира и литийното шествие на малките калиници.

 

После следва посещение на параклиса "Света Богородица – Въведение” (познат сред местните като "Калиничката"), ще се премине през няколко улици на Асеновград и накрая Слънчовите невести ще се спрат в Градския парк. Там от 10:30 ч. ще се проведе връчване на грамоти и подаръци на калиниците. Финалът на празника ще бъде поставен с музикалните изяви на детски вокални групи.

Още от "Пловдив"

Нанков: При нов мандат на ГЕРБ във властта поемаме ангажимент за качествен ремонт на 2000 км пътища годишно

На път за Асеновград минахме по изграденото при Бойко Борисов трасе от Пловдив до този красив град. Ами то е заприличало на джунгла - не са му окосени храстите дори, пише Нанков

Прочетете повече прочетете повече

Военната прокуратура към МО: Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, заявяват от ВАП-Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени