Посланиците на Словакия и Чехия посетиха изложба в РЕМ - Пловдив

Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" може да бъде разгледана до 15 май 2021 година

Посланиците на Словакия и Чехия по време на посещението си в РЕМ - Пловдив
Посланиците на Словакия и Чехия по време на посещението си в РЕМ - Пловдив Източник: Община Пловдив

Посланикът на Република Чехия в България Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланикът на Република Словакия в България Н.Пр. Мануел Корчак и почетният консул на Чехия в България г-н Иван Соколов посетиха вчера Регионален етнографски музей – Пловдив, съобщават от местната администрация. Те разгледаха съвместната изложба на РЕМ – Пловдив и Сдружение "Чехи, словаци и приятели – Пловдив" "Великден в България, Чехия и Словакия".


Директорът на музея Ангел Янков, уредникът Грозделина Георгиева и майсторката на писани яйца и член на сдружението Ярослава Минчева им разказаха за общото и различното в традициите и обичаите по Великден в трите държави и им показаха цветността и красотата на празника. Изложбата представя още и различните техники за изписване на великденските яйца. Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" може да бъде разгледана до 15 май 2021 г. в РЕМ – Пловдив. Там ще научите за пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар.


В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време. Изложбата представя богатата обредност около самото Възкресение и различните традиции, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите иновативни подходи, използвани в ХХІ век.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени