Посланиците на Словакия и Чехия посетиха изложба в РЕМ - Пловдив

Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" може да бъде разгледана до 15 май 2021 година

Посланиците на Словакия и Чехия по време на посещението си в РЕМ - Пловдив
Посланиците на Словакия и Чехия по време на посещението си в РЕМ - Пловдив Източник: Община Пловдив

Посланикът на Република Чехия в България Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланикът на Република Словакия в България Н.Пр. Мануел Корчак и почетният консул на Чехия в България г-н Иван Соколов посетиха вчера Регионален етнографски музей – Пловдив, съобщават от местната администрация. Те разгледаха съвместната изложба на РЕМ – Пловдив и Сдружение "Чехи, словаци и приятели – Пловдив" "Великден в България, Чехия и Словакия".


Директорът на музея Ангел Янков, уредникът Грозделина Георгиева и майсторката на писани яйца и член на сдружението Ярослава Минчева им разказаха за общото и различното в традициите и обичаите по Великден в трите държави и им показаха цветността и красотата на празника. Изложбата представя още и различните техники за изписване на великденските яйца. Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" може да бъде разгледана до 15 май 2021 г. в РЕМ – Пловдив. Там ще научите за пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар.


В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време. Изложбата представя богатата обредност около самото Възкресение и различните традиции, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите иновативни подходи, използвани в ХХІ век.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени