Празник на артилерията в Асеновград

Кметът на общината д-р Христо Грудев ще бъде сред официалните гости

Празник на Артилерията в Асеновград
Празник на Артилерията в Асеновград Източник: Община Асеновград

Този понеделник (11.03.24 г.) на пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград ще се проведе военен ритуал по повод Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, 96 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк – Асеновград и 111 години от Балканската война и Одринската епопея и овладяването на Одринската крепост.

 

Събитието ще започне в 10:00 ч. с приемане на строя на представителните роти на полка. Слово ще произнесе командирът на 4-ти Артилерийски полк – полк. Красимир Ташев. Ще бъдат прочетени поздравителни адреси по повод празника. На церемонията ще бъдат наградени с предметни награди военнослужещи. Празничната програма ще завърши с тържествен марш.

 

На 11.03.1913 г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и Заповед на министъра на отбраната на Република България №141/07.05.1992 г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празникът се чества през 1993 г., а от 2001 г. гарнизон Асеновград и 4-ти артилерийски полк са домакини на тържествата. На основание министерска заповед №228А/28.02.1928 г. във Варна е създаден 2-ри армейски артилерийски полк, предшественик на 4-ти артилерийски полк.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени