Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей

Тази година те са под мотото "Код памет", защото тяхното опазване трябва да е закодирано в паметта ни

Стария град - Пловдив
Стария град - Пловдив Източник: Wikipedia

Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей. Започват днес и ще продължат от 19-и септември. Тази година те са под мотото "Код памет", защото тяхното опазване трябва да е закодирано в паметта ни. Идеята за празниците е свързана с популяризирането на духовното-историческо наследство на територията на "Старинен Пловдив". Това са къщите, музеите, обичаите и традициите.


С помощта на артисти, музиканти, художници и научни специалисти екипът на Общинския институт "Старинен Пловдив" ежегодно кани своите граждани и гостите на Пловдив на запомняща се разходка в стария град. Официалното откриване на форума е днес в 20.30 часа при Античния театър с концерта "Пловдив в моето сърце".


"Празниците имат не малка история през годините. Започват като едно много кратко еднодневно събитие. През годините са надграждани. Свързани са преди всичко с усилието на Общинския институт "Старинен Пловдив" да се популяризира Стария град, като място наситено освен с културно-историческо наследство, но и с много културен живот – с изкуства, с присъствието на много творци, творили през годините и продължават да идват да творят в Стария град", разказва пред БНТ директорът на "Старинен Пловдив" Елена Кантарева.


"През цялата седмица от 13-и до 19-и септември сме приготвили различни събития. Опитали сме се да ги направим разнообразни. Започваме с откриване на една документална изложба, посветена на тепетата и на хълмовете в Пловдив. Следва откриващ концерт. В концерта ще се чества юбилея на известния изпълнител, пловдивчанинът Христо Кидиков. В него ще вземат участие много известни наши изпълнители", допълва още Кантарева.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени