Предстои иконографски събор в Бачковския манастир

Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир "Успение Богородично" край Асеновград събира стотици миряни – ценители на църковните изкуства и иконописта

Предстои иконографски събор в Бачковския манастир
Предстои иконографски събор в Бачковския манастир Източник: Община Асеновград

Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир "Успение Богородично" край Асеновград събира стотици миряни – ценители на църковните изкуства и иконописта. Събитието се провежда под егидата на Величкия Епископ Сионий. Очакват се официални гости от цялата страна. Това съобщиха от общинския пресцентър.

 

Съборът ще се проведе в рамките на следващата седмица – от 23.08.23 г. (сряда) до 27.08.23 г. (неделя), включително. Официалното откриване ще се състои на 24-ти август (четвъртък) – след литургията. Българско иконографско сдружение е сред основните организатори. Тази година съборът е в чест на 70-тата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и 630 години от падането на Търново и заточението на Св. Патриарх Евтимий в Бачковския манастир.

 

Гостите на събитието ще могат да разгледат новоизографисаната трапезария и новия параклис "Вси Светии". Ще имат възможност да присъстват на ежедневните литургии. Ще бъде подредена и изложба от икони и изделия – уникати от миниатюрна резба. Експозицията ще бъде разположена в дворното пространство на манастира - вляво от централния вход. Сред интересните събития ще е и демонстрация (възстановка) на иконопис – няколко иконописци ще рисуват една обща икона на място в храма, в присъствието на посетителите.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени