При регулярно финансиране до една година наводнените села ще са напълно възстановени, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов

По думите на кмета по предварителни разчети за това ще са необходими около 74 милиона лева

Емил Кабаиванов
Емил Кабаиванов Източник: DC News

До края на месец май ще бъдат избрани изпълнителите и завършени проектите за всички речни корита, улици и мостове в пострадалите от наводнението села – Каравелово, Богдан и Слатина, и ако имаме регулярно финансиране от държавата, възстановяването ще продължи една година. Това каза пред журналисти в Карлово кметът на общината Емил Кабаиванов, цитиран от БТА. По думите му по предварителни разчети за това ще са необходими около 74 милиона лева.

 

До момента от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване за пострадалите карловски села миналата година бяха отпуснати от 11 млн. лева. От тях около четири млн. лева са разплатени на фирмите, които извършваха аварийното разчистване на селата, а останалите са за проектиране на улици. Очакваме, след решение на комисията от 28 февруари, постановление на Министерски съвет, с което се отпускат още 8,3 млн. лева, каза Кабаиванов. От тях около 1,4 млн. лева отново са за аварийните, а с останалите ще се финансират поетапно ремонтните работи.

 

Избрани са изпълнителите за новите речни корита в селата Богдан, Каравелово и Слатина, които до две седмици трябва да представят проектите. Работи се по основния ремонт на пътя Московец - Богдан - Войнягово, по който в Московец са подменени 500 метра водопровод, в Богдан - 140 метра, а в Каравелово предстои подмяна на 2,8 км. В този участък влиза пътят между Богдан и Каравелово, и Каравелово и Климент, който вече е асфалтиран.

 

Очакваме останалите 50 процента от финансирането на проекта от Министерството на регионалното развитие и ако до май месец се осигури, до края на юли ще приключим реконструкцията на 18-километровата отсечка и подмяната на пет км. нов водопровод под него, изтъкна Кабаиванов. 

 

В Каравелово е избран изпълнителят на ремонта на ул. "Георги Димитров", която е около три км, където е започна подмяна на водопровода, каза Кабаиванов. По думите му за ул. "Ленин" също е избран изпълнител, парите са осигурени и до началото на месец май там ще започне работата. Поставен е временен мост над реката в селото и в момента се проектира постоянен желязо-бетонен мост.

 

Кабаиванов посочи, че ако се осигури финансиране, в средата на лятото може да се започне изграждането му. Ремонтът на детската градина в Каравелово, който е на стойност 232 хил. лева, ще се финансира от застраховката на сградата и 63 хиляди лева целеви дарения. Ремонтираме цялата сграда, но оборудваме една група, тъй като в момента са записани осем деца, като три посещават градината в Богдан, обясни кметът. 

 

Избран е изпълнител за ул. "12-а" в Слатина, където ще се започне с подмяна на водопровода и ще се търсят средства за настилката. Предстои избор на изпълнители на ул. "Първа" и изграждането на нов мост в центъра на селото. 

 

В Богдан има избрани изпълнители за улиците "Първа", "14-та", "Втора" и "19-а". Две от тях ще се ремонтират паралелно с изграждането на речното корито, защото са прилежащи към реката, обясни кметът. В селото има четири моста над дерето, които трябва да се изградят. До две седмици трябва да са готови и проектите за тях. 

 

Всичко над населените места е отговорност на държавните институции – Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, и Министерството на регионалното развитие, коментира Кабаиванов. По думите му местната администрация е обезопасила речните корита в населените места и е уведомила държавата за мъртвата дървесина и наносите над селата.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени