Проф. Матанов за паметника Альоша в Пловдив: Не може най-старият град в Европа да бъде доминиран от съветски войник

По негови думи Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега. "Внушението с войника, който държи автомат е ясно", добави той

Паметникът на съветския окупатор в Пловдив
Паметникът на съветския окупатор в Пловдив Източник: VKontakte

Мястото на паметниците е според това какъв е самият паметник, те не могат са се слагат под общ знаменател. В България няма сражения, в които да участват съветски войници. Има убити такива, но те са извършили престъпления спрямо българското население. Така коментира темата за Паметника на Съветската армия историкът и бивш директор на "Дирекция по вероизповедания" проф. Христо Матанов в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS.

 

Проф. Христо Матанов
Проф. Христо Матанов Източник: НБУ

На въпроса за паметника на Альоша в Пловдив той посочи, че не може най-стария град в Европа да бъде доминиран от съветски войник. Във Виена има паметник на съветската армия, но той е много нисък, войникът не държи автомат, а знаме, допълни проф. Матанов. Има значение и от кога е самият паметник, този в България е от 50-те години на миналия век, поясни гостът.

 

Паметникът Альоша на съветския окупатор в Пловдив
Паметникът Альоша на съветския окупатор в Пловдив Източник: Alami

По негови думи т.н. Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега. "Внушението с войника, който държи автомат е ясно", заяви Матанов.

 

Голяма част от владиците са русофили, така коментира той влиянието на църквата в политиката. Професорът каза, че българската църква трябва да бъде неутрална, но в момента тази неутралност е привидна. Матанов каза, че Вселенският патриарх е представител на американските интереси на Балканите.

 

"Не си мислете, че става дума за божи хора, напротив, те се борят за власт", каза историкът. Най-изявлен наследник на българския патриарх е пловдивският митрополит Николай, смята той.

 

Матанов коментира и базара до "Александър Невски". Той е на мнение, че е кощунство да има такъв точно до храма. Професорът поясни, че българинът не се интересува от верските въпроси.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени