Проверени са нивата на язовирите в Асеновградско

Почистиха се дерета и канали в селата край Асеновград

Проверени са нивата на язовирите в Асеновградско
Проверени са нивата на язовирите в Асеновградско Източник: Община Асеновград

През 2022 г. община Асеновград положи значителни усилия, във връзка с намаляване вредното въздействие на водите и свеждане до минимум предпоставките за наводнения в населените места в региона. Извърши се почистване на речното корито на р. Чепеларска (на територията на Асеновград и с. Нареченски бани).

 

През декември се извърши почистване на канали и критични места в някои от селата. Приоритетно се обърна внимание на каналите и деретата, които през последните години наводняваха дворове и жилищни сгради на живеещите в близост до тях. Основно се почистиха големи участъци от каналите в селата Леново, Конуш и Козаново, с което се увеличи проводимостта им.

 

Проверени са нивата на язовирите в Асеновградско
Проверени са нивата на язовирите в Асеновградско Източник: Община Асеновград

Почистени бяха водостоци, мостове и част от каналите в селата Долнослав, Горнослав, Избеглии и Червен. При почистването се установи, че една от причините за намаляване проводимостта на каналите и деретата е изхвърлянето в тях на отпадъци от най-различно естество.

 

В тази връзка, ще бъде засилен контролът, от страна на общинска администрация и кметовете на населените места, като на установените нарушители ще бъдат налагани глоби. През 2023 г. предстои организиране почистването на коритата на р. Чепеларска, р. Тополовска и р. Сушица.

 

В урбанизираните територии на Асеновград, с. Тополово и с. Сушица предстои да продължи работата по повишаване проводимостта на каналите и деретата, преминаващи през населените места на общината. В началото на януари тази година общинска комисия извърши проверка на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях - на язовирите, които са общинска собственост.

 

Нивото на водата на по-голямата част от тях е близко да кота "мъртъв обем" и към настоящия момент  няма опасност за населението. Организирано е постоянно наблюдение и при необходимост ще се предприемат действия за недопускане на наводнения.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени