Проверка "на всички нива в образованието"', след като пловдивско училище писа оценки на починала петокласничка

Министърът на образованието ще реши дали случаят да се изпрати в прокуратурата

Министър Галин Цоков
Министър Галин Цоков Източник: МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на случая в СУ "Найден Геров" в Пловдив. По-рано днес стана ясно, че учебното заведение месеци след смъртта на петокласничка не е отразявало отсъствията ѝ от часовете и дори е писало оценки от "изпитвания". Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол", съобщиха от министерството.

 

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. "Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчерта министър Цоков.

 

РУО–Пловдив е било сигнализирано, че в СУ "Найден Геров" продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и се е правила от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.

 

Регионалното управление е установило нарушението, но се е ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стигнал за одобрение до министъра.

 

В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на прокуратурата.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени