Решава се проблемът с водния режим в асеновградското село Червен

След реализирането на проекта, количеството вода, което до момента получаваха пет населени места, сега след отделянето на Червен, ще се разпределя между останалите четири села

Решава се проблемът с недостига на вода в асеновградското с. Червен
Решава се проблемът с недостига на вода в асеновградското с. Червен Източник: Община Асеновград

"Проблемът с липсата на достатъчно добро водоснабдяване в асеновградското село Червен е от доста години и вече е на път да бъде решен", съобщи на брифинг кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. Община Асеновград сключи договор, на база извършено инженерно-хидрогеоложко проучване, за осигуряване на необходимото водно количество.

 

За целта вече тече изпълнението на проект по изграждане на хоризонтален отточен дренаж. Ще се изгради и оборудва помпена станция с хлораторна такава за дезинфекция на водата. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни. "От този водопровод ще зависи водоснабдяването на пет села - Червен, Леново, Долнослав, Горнослав и Искра, тъй като то е общо. Когато настъпи период на засушаване има недостиг на питейна вода в района.

 

С помощта на хидроинженери и местното население намерихме място, в което след съответните проучвания, се оказа, че ще може да се осигури водоснабдяване с дебит около 4 литра в секунда. Извършихме хоризонтален и вертикален дренаж, като предварително бяха направени проучвания и бе изготвен проект за целта", уточни кметът Грудев.

 

Той допълни, че това ще реши проблема с недостига на вода в Червен, което през по-сухите месеци води до воден режим. И още - след реализирането на проекта, количеството вода, което до момента получаваха пет населени места, сега след отделянето на Червен, ще се разпределя между останалите четири села - Леново, Долнослав, Горнослав и Искра. Планирано е, когато започне водочерпенето от тази зона да се извършат проучвания и да се подпомогне водоподаването и към други населени места в района.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени