Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

По негови думи е парадоксално, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент и европейските лидери по казуса РСМ, отколкото българския премиер

Кирил Петков и Румен Радев
Кирил Петков и Румен Радев Източник: Zonanews

Френското предложение за Северна Македония съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е много по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към целия този процес. Това заяви президентът Румен Радев от авиобаза "Граф Игнатиево", където се отбелязват 110 години българска бойна авиация.

 

Според него това е било възможно, "ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в приемливи рамки".

 

Той подчерта, че отдавна настоява македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. По негови думи е парадоксално, че е било по-лесно да бъдат убедени френският президент и европейските лидери, отколкото българския премиер, чийто кабинет, според Радев, не е поел отговорност за действията си и не е оставил на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса.

 

"Що се отнася до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предоставя необходимите механизми и срокове за защита", отбеляза държавният глава.

 

Според него това ще постави следващите български правителства в настоящето положение - да водят безплодни спорове с македонската страна.

 

"Аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Макрон", коментира Радев.

 

Той определи като показателно интервюто в британското издание "Гардиън", в което Кирил Петков заяви, че България би станала "мека държава", ако има служебно правителство.

 

"Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие", отбеляза Радев.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени