С обичая "Мартуване" се запознаха ученици от Асеновград

Символно прескачаха огън, за да бягат лошите неща

Ученици в Асеновград се запознаха с обичая "Мартуване" в Асеновград
Ученици в Асеновград се запознаха с обичая "Мартуване" в Асеновград Източник: Община Асеновград

Зам.-кметът по хуманитарни дейности в община Асеновград инж. Петър Петров беше специален гост на ученици от ОУ "Отец Паисий" в града. Учебното заведение бе домакин на пресъздаване обичая "Мартуване". Инициатори на идеята са Николета Костадинова и Надя Янкова от Исторически музей - Асеновград.

 

В началото на събитието музейните служители разказаха как са били създадени образите на Пижо и Пенда под формата на мартеници. Интересна беше и историята за т. нар. съоръжение "Хелидон". Няколко дни по-рано същият обичай се проведе в Дневен център за деца с увреждания към Комплекс за социални услуги в града.

 

Сред официалните гости бе директорът на дирекцията по хуманитарни дейности към община Асеновград Живка Георгиева. Интересът към възродената традиция става все по-силен - в днешния ден същата се провежда и в асеновградската ДГ "Зорница".

 

Преди началото на събитието зам.-кметът отправи своето приветствие. "Благодаря на организаторите и на домакините, че ми позволиха да бъда част от възраждането на този традиционен обичай. Сякаш, за известно време провеждането на "Мартуване" бе позабравено и забързани в задачите на съвременния свят то беше останало само легенда. Радостен съм, че в Асеновград има дейни млади хора, които успяват по интересен начин да заинтригуват подрастващите, като има показват как по български са се чествали празниците. Щастлив съм и от факта, че има педагози, които приветстват подобни идеи и спомагат за реализирането им. Не на последно място, от името на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев и от свое име, искам да отправя поздрав с настъпващия празник - 1-ви март, в който и малки, и големи с трепет очакват пристигането на Баба Марта. Пожелавам здраве и късмет на всички Вас и близките Ви! Съхранявайте и обичайте традициите. Разказвайте на своите приятели и познати как ние, тук в Асеновград, почитаме и отбелязваме фолклорните обичаи на България", обърна се инж. Петров към учениците, директора и преподавателите в ОУ "Отец Паисий".

 

Обичаят
Обичаят "Мартуване" в Асеновград Източник: Община Асеновград

След увлекателните разкази всички заедно се включиха и в символното прескачане на огън. Според вярванията, на 1-ви март, с възраждането на природата и пролетта, хората са хвърляли в пламъците на камините и печките си всички лоши помисли. Смятало се, че огънят изгаря злите сили и носи новото начало.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени