С празнична програма бе отбелязан 24 май в Карлово

В своето приветствие д-р Кабаиванов припомни историческите факти, свързани с Деня на светите братя Кирил и Методий, с техните следовници и просветителите от Карловския край

С празнична програма бе отбелязан 24 май в Карлово
С празнична програма бе отбелязан 24 май в Карлово Източник: Община Карлово

24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, бе отбелязан с тричасова празнична програма на площад "20-ти юли" в Карлово.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, секретарят Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и заместник-председателят Анастасия Чолакова, директори на общински и държавни училища, педагози, ученици, стотици жители и гости на Карлово аплодираха изпълненията на училищните състави.

 

Тържеството започна с издигане на националния трибагреник под звуците химна на Република България. В своето приветствие д-р Кабаиванов припомни историческите факти, свързани с Деня на светите братя Кирил и Методий, с техните следовници и просветителите от Карловския край, които ни правят горди българи.

 

Д-р Емил Кабаиванов
Д-р Емил Кабаиванов Източник: Община Карлово

"Днес е един от празниците - наша опора в трудното и динамично съвремие, в глобалния свят… Има ли политически лидер от Възраждането, националреволюционер; велика личност, останала в историята на България, която да не е обичала просветата, която да не е била жадна за знание? Защото само жадният за знание човек, само просветеният е свободен духом. А който е свободен духом, той може и с оръжие да извоюва свободата на своето Отечество!.. Скъпи съграждани, духът е едно от най-ценните оръжия на всеки народ. Благословени от Господ сме ние, българите, че имаме своя азбука и още по-благословени, че я дадохме на съседни народи!", каза кметът на Карлово.

 

Той призова всички да отдадат дълбока почит към българския учител: "Поклон и уважение, скъпи български учители! Уважаеми ученици, опознавайте българския език и нашата книжовност, за да разберете, че тя е красота и съвършенство. Така, скъпи млади граждани на Карлово, ще се почувствате повече и по-горди българи. Честит празник на всички! Да живее България!", каза още д-р Кабаиванов.


   В общоградското тържество, посветено на 24 май, участваха Вокална група, квартет и танцови състави от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Карлово – символичен домакин на събитието, Мажоретен състав  и Вокална група "Славейче" от СУ "Васил Левски", рецитатори и танцов състав от ОУ "Райно Попович", Формации за модерни и за народни танци от СУ "Христо Проданов", Детско-юношески танцов състав "Розова долина" към Народно читалище "Васил Левски – 1861 г." – Карлово.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени