Съдът прекрати делото "Дебора" заради допуснати процесуални нарушения

Заседанието продължи три часа

Съдебна палата-Пловдив
Съдебна палата-Пловдив Източник: Plovdiv online

Първото съдебно заседание по случая "Дебора" претърпя крах. Районният съд в Пловдив прекрати и върна делото обратно на прокуратурата в Стара Загора заради допуснати процесуални неточности. 18-годишната Дебора, нарязана с макетен нож, се срещна очи в очи с нападателя си Георги Георгиев в съда. Той се обърна към нея няколко пъти с проницателен поглед. Пред медиите младата жена каза: "Очаквам само справедливост. Благодаря". 

 

Пострадалата предяви иск от 200 000 лева, но съдът го отхвърли. Адвокатът ѝ заяви, че ще пледира за максималното наказание. "В случая, както са формулирани обвиненията, присъдата е десет години", обясни адвокатът на Дебора Симеон Даскалов. 

 

Срещу 26-годишния Георгиев са повдигнати три обвинения - за двустепенна средна телесна повреда след нанасяне на 18 порезни рани с макетен нож, за принудително подстригване на косата на младата жена и за шест отправени заплахи за убийство.

 

"Категорично липсват доказателства той да е извършителят на деянието. Подчертавам, Георги не е задържан по досъдебното производство за причинена средна телесна повреда, а е задържан по измислени и изфабрикувани обвинения за закани за убийство", заяви адвокатът на подсъдимия Валентин Димитров. 

 

След три часа заседание съдът реши – прекратява и връща делото обратно на прокуратурата в Стара Загора. Мотивът е, че са допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт. "Считаме, че същите не са описани прецизно, не сочат към закана за убийство. Извадени са от контекста на комуникация между пострадалата Дебора Михайлова и нашия клиент Георгиев, напълно голословни твърдения", допълни Димитров. 

 

"Така е преценил съдът. Той е констатирал едно единствено нарушение, не е пропуск на съда. Това е по преценка на съда. Нека не коментираме", настоя наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева. До месец прокуратурата в Стара Загора трябва да отстрани пропуските в обвинителния акт, които са допуснати, и отново да се даде ход на делото в Пловдив.

 

Припомняме, че случаят "Дебора" предизвика вълна от протести в цялата страна против насилието над жените. В парламента се стигна до промяна в законите за домашното насилие.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени