Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото

Паметникът на съветския окупатор в Пловдив
Паметникът на съветския окупатор в Пловдив Източник: VKontakte

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша.

 

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

 

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

 

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост. "Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова. По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините. Прочети още на: 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени