Ситуацията в наводнените села остава тежка. Няма ток и вода

В село Богдан ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване

Наводнение в Карлово
Наводнение в Карлово Източник: МВР Пловдив

Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението в наводнените села остава тежко. Все още няма вода и електричество.

В най-засегнатото от бедствието - село Богдан ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване. В разчистването на селата в Карловско, засегнати от водната стихия се включва техника на "Автомагистрали", която ще помогне за по-бързото нормализиране на обстановката в наводнените населени места.

 

Започна и оглед на щетите от Агенцията за социално подпомагане. Oт там ще предоставят помощ на засегнатите на стойност половин минимална работна заплата. Друга комисия описва разрушенията по инфраструктурата, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването и. На място ще се решава къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

 

В Пловдивското село Трилистник също започва описване на щетите. Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земемделските стопани. 100% от посевите са унищожени. Работи се по възстановяване на водоподаването в района.

 

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно, след като директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов заедно с експерти от дирекция "Контрол" обходиха участъка от река Стряма между селата Калековец и Маноле.

 

В "Денят започва" Васил Узунов заяви, че в случая със село Калековец скъсаната дига по река Стряма и влизането на вода в отводнителните канали е причинила наводненията в част от Трилистник.

 

Но основната причина са големите количества вода, които са дошли от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. Количествата валежи през последните дни са над 400 кубика, каза Узунов.

 

Там, където е скъсана дига при село Калековец, тя е била възстановена, но реката си е проправила път през най-слабото място на дигата, уточни той. През 2021 г. са установени и други компрометирани участъци и са направени предписания към "Напоителни системи".

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени