След МОЧА обмислят да премахнат и паметника на Альоша в Пловдив

Според общински съветник от ДБ, Альоша символизира разединението в Пловдив

Паметникът на съветския окупатор в Пловдив
Паметникът на съветския окупатор в Пловдив Източник: VKontakte

Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани, каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ. Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя.

 

"В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

 

Според нея Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

 

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

 

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски".

 

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви Александрова.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени