След Великден стартира реконструкция на пречиствателната станция на Пловдив

Проектът е на стойност 70 млн. лв. и е част от Водния цикъл, който се реализира по ОП "Околна среда"

Здравко Димитров и Пламен Райчев
Здравко Димитров и Пламен Райчев Източник: Община Пловдив

В средата на май ще бъде направена първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив, съобщи кметът Здравко Димитров. Това е най-големият обект, който ще стартира тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лв. Той е част от  "Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I", който се финансира със 115 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".


Община Пловдив в лицето на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и ДЗЗД "Дейта Консулт", представлявано от Сълзица Арнаудова, подписаха днес договор за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект "Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг". Стойността на договора за надзор е 1 400 000 лв. без ДДС.


Основната цел, която ще бъде постигната с рехабилитацията на ПСОВ, е да се намали навлизането на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника. С цел надеждно и стабилно пречистване на отпадъчните води ще бъдат осъществени следните дейности: изграждане на гравитационен канал с дъждопреливник, свързан директно към водоприемника към река Марица чрез байпасен канал; повдигане на отпадъчните води чрез потопени шламови помпи; отделяне на пясък и плаващи в аерирани пясъкозадържатели със зона за задържане на мазнини; първично утаяване в съществуващите първични радиални утаители; биологично пречистване за отстраняване на въглерод, азот и фосфор; третиране на утайките по предвидената технология в идейния проект; за обезводнената утайка ще се изгради съоръжение за термично изсушаване на утайката, което е проектирано за по-нататъшно намаляване на масата й и достигане на концентрация на сухо вещество до 85-90%. Третирането позволява различни решения за нейното обезвреждане.


През февруари 2020 г. бе сключен и договор между Община Пловдив и ДЗЗД "ПСОВ Пловдив 2018" за  строителните дейности по модернизацията на пречиствателната станция. В обединението, което го изпълнява влизат "ГБС Пловдив" АД, "Главболгарстрой" АД и "Еко-Проект 2000" ООД, с подизпълнител "Кристална вода" АД. Срокът за изпълнение е 730 календарни дни.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени