Спортният диспансер в Пловдив предлага рехабилитация по домовете

Услугата е насочена е към обездвижени пациенти – след инсулт, операция на гръбнак или тазобедрена става, но също така и при политравми и дълго обездвижване, включително и след интензивно лечение на COVID-19 инфекция

Екипът на Медицински център "Рехабилитация и спортна медицина – Пловдив" МЦРСМ-1 Пловдив
Екипът на Медицински център "Рехабилитация и спортна медицина – Пловдив" МЦРСМ-1 Пловдив Източник: Община Пловдив

Мобилна рехабилитация за възрастни и обездвижени пациенти въвежда Медицински център "Рехабилитация и спортна медицина – Пловдив" МЦРСМ-1 Пловдив, бившия Спортен диспансер, съобщават от Община Пловдив. Иновативната услуга е част от пакета противоепидемични мерки, които лечебното заведение реализира успешно, заяви управителят на общинското лечебно заведение д-р Влатко Глигоров. Насочена е към обездвижени пациенти – след инсулт, операция на гръбнак или тазобедрена става, но също така и при политравми и дълго обездвижване, включително и след интензивно лечение на COVID-19 инфекция.


Реализацията на услугата стана възможна, благодарение на един уникален апарат за мобилна физиотерапия, който извършва магнитотерапия, ултразвукова терапия и електротерапия с 5-6 различни вариации на ток с над 65 програми за всякакъв вид заболявания, уточни д-р Глигоров. Според него рехабилитацията в домашни условия е още един опит за промяна на бизнес концепцията на лечебното заведение, която значително облекчава и близките на болните. Няма да се налага да бъдат транспортират до центъра. Мобилен екип с необходимата екипировка ще ги посещава на място.


За да бъдат обслужени в дома си, пациентите или техните близки, трябва да се запишат  на телефона на МЦРСМ за мобилна рехабилитация - 032/643902, 032/644049. Определят им се дата и час за преглед от лекар специалист в присъствие на рехабилитатор в центъра или в домашни условия. Физиотерапевтът назначава индивидуална програма, която съдържа необходимите кинезитерапевтични комплекси, дихателни упражнения, физиотерапевтични процедури и други. Предписанието на лекаря се изпълнява от рехабилитатора.


Тази услуга не се покрива от НЗОК и ще бъде заплащана от пациентите, съгласно утвърдения ценоразпис на дружеството, отбеляза д-р Глигоров. Затова екипът ще бъде оборудван с мобилен касов апарат и всяка от процедурите ще бъде таксувана на място, съгласно предписания комплекс за деня. При необходимост медиците ще правят и допълнителни услуги по-желание на пациента, като масаж или мануални техники, които са препоръчителни при пациенти с много дълъг период на обездвижване и съпътстващите ги допълнителни усложнения от залежаване и носене на лонгети или гипс.


С мобилната рехабилитация са ангажирани петима млади колеги, които имат желание да работят и да се развиват професионално, убеден съм, че ще допаднат на пациентите, допълни още управителят.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени